Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης: Τα θέματα ιδιωτικής οικονομίας είναι ψηλά γράμματα για τους κρατιστές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Θεοδωράκης: Τα θέματα ιδιωτικής οικονομίας είναι ψηλά γράμματα για τους κρατιστές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
«Καλούμε τον κ.Τσίπρα να απαντήσει την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση μας για τους απλήρωτους εργαζόμενους»
Ως «ψηλά γράμματα» για τους «κρατιστές» της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζει τα θέματα ιδιωτικής οικονομίας ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τη σημερινή (20/7) επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για τους απλήρωτους εργαζόμενους προς τον Αλέξη Τσίπρα.
«Τι λέει λοιπόν ο κ.Τσίπρας για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν και δεν πληρώνονται;
Το Ποτάμι παρουσίασε όλα τα στοιχεία για τη δραματική κατάσταση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, έκανε όμως και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που μέρα με την ημέρα γιγαντώνεται.
Και τώρα καλούμε τον κ.Τσίπρα να απαντήσει την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση μας για τους απλήρωτους εργαζόμενους.
Θα περιμένουμε να προσέλθει, αν και πολύ φοβάμαι ότι τα θέματα της ιδιωτικής οικονομίας είναι ψηλά γράμματα για τους κρατιστές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Μια απάντηση πάντως για όλα αυτά που συμβαίνουν στην αγορά έδωσε το γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Όπως τονίζει στην έκθεσή του:
«Διαφαίνεται καθαρά ο κίνδυνος να μην ανακάμψει η οικονομία, αλλά να παγιδευτεί σε μια κατάσταση στασιμότητας».
«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η ανάκαμψη δεν είναι ορατή.
Οι συνιστώσες του ΑΕΠ, κατανάλωση, εξαγωγές και οι επενδύσεις βρίσκονται το πρώτο εξάμηνο 2016 σε καθοδική πορεία.
Δεν υπάρχει δείκτης που να επιτρέπει αισιοδοξία, κατ’ αρχάς για τους επόμενους μήνες» επισημαίνει -επαναλαμβάνω- το γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Επιβεβαιώνονται λοιπόν οι φόβοι μας.
Μια επιβεβαίωση όμως που αφήνει πικρή γεύση», αναφέρει στη σχετική του ανάρτηση στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού.



Παρατίθεται και η επίκαιρη ερώτηση του κ. Θεοδωράκη στη Βουλή:

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

Θέμα: Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που δουλεύουν και δεν πληρώνονται;

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, έχει δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία εργαζομένων, αυτών που δουλεύουν και δεν πληρώνονται.
Βάσει στοιχείων του Υπουργείου Εργασίας, του Ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο αριθμός των εργαζομένων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και δεν πληρώνονται, φαίνεται να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (1.000.000).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο μία στις δύο επιχειρήσεις ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις και καταβάλει κανονικά τους μισθούς.
Πέρυσι, περίπου 120.000 επιχειρήσεις καθυστέρησαν ή δεν πλήρωσαν καθόλου τους υπαλλήλους τους, ενώ περίπου 400.000 εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Οι αιτίες για την γιγάντωση αυτού του φαινομένου τους τελευταίους μήνες, είναι πολλές:

Η παρατεταμένη ύφεση και η στασιμότητα στην αγορά έχει αδειάσει τα ταμεία μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.
Νέοι φόροι, νέες ασφαλιστικές εισφορές, έκτακτες εισφορές δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που στραγγαλίζει επιχειρήσεις, που «μέχρι χθες» εθεωρούντο κερδοφόρες
Το Δημόσιο καθυστερεί την καταβολή πληρωμών σε επιχειρήσεις (π.χ. πληρωμές έργων ΕΣΠΑ, επιστροφή ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου προς προμηθευτές), με αποτέλεσμα την αντίστοιχη καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων.
Κάποιοι εργοδότες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, περιμένοντας «ευνοϊκές ρυθμίσεις».
Αρκετοί εργαζόμενοι, παρότι δεν πληρώνονται, δεν καταγγέλλουν την εις βάρος τους συμπεριφορά και συνεχίζουν να δουλεύουν, νιώθοντας ανασφάλεια και φόβο μπροστά στα τεράστια ποσοστά ανεργίας
Τέλος, η υπολειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης εμποδίζει τους πολίτες εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους
Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία είναι στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος.
Όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χωρίς στόχο και πυξίδα στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις εργασιακές σχέσεις, αδυνατεί να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Με την άστοχη οικονομική πολιτική, που εφάρμοσε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση, οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στην τραπεζική και χρηματιστηριακή αργία και στην επιβολή ελέγχων κεφαλαίων (capital controls).
Επιδείνωσε σημαντικά, δηλαδή, τις εργασιακές συνθήκες για εργαζομένους και εργοδότες.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάται ο Πρωθυπουργός:

1. Τι είδους πρωτοβουλίες θα λάβετε, ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην εργασία και η ομαλή καταβολή των μισθών, χωρίς να φτάνουμε στην επίσχεση εργασίας;

2. Πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύει το Δημόσιο να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις;
Εξετάζει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μπορούν οι τράπεζες να δανειοδοτούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει λεφτά το ελληνικό δημόσιο, με την υποχρέωση τα δάνεια αυτά να πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στην μισθοδοσία;

3. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο παροχής επιδόματος επισφαλούς εργασίας στους εργαζομένους, που δεν πληρώνονται, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις πληρωμές από τους εργοδότες;

Ο ερωτών βουλευτής

Σταύρος Θεοδωράκης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης