Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαλαρώνει τη στάση της στο dumping η Ε.Ε. – Πιο κοντά η αναγνώριση της Κίνας ως «οικονομία αγοράς»

Χαλαρώνει τη στάση της στο dumping η Ε.Ε. – Πιο κοντά η αναγνώριση της Κίνας ως «οικονομία αγοράς»
Τα παραπάνω δεν συνεπάγονται πως θα μειωθούν κατακόρυφα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δασμοί από πλευράς Ε.Ε.
Στη χαλάρωση των κανόνων εμπορικής άμυνας που τη διέπουν προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει και την Κίνα, η οποία ζητά εδώ και πολύ καιρό να αναγνωριστεί ως «οικονομία αγοράς» από τις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του 2016.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Jyrki Katainen, η Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει το dumping και τις επιδοτήσεις.
Ειδικότερα, αντί να συγκρίνει τις τιμές των κινεζικών εξαγωγών με εκείνες από τρίτες χώρες, θα τις συγκρίνει με τις διεθνείς τιμές.
Επίσης, θα ανοίξει ταυτόχρονα και ένα παράθυρο διαλόγου με το Πεκίνο για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που παρατηρείται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν συνεπάγονται πως θα μειωθούν κατακόρυφα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δασμοί από πλευράς Ε.Ε.
Η Κίνα έχει εμφανιστεί σε πολλές περιπτώσεις να κάνει υπερσυγκέντρωση προϊόντων χαμηλής τιμής, το λεγόμενο «dumping», επιχειρώντας ταυτόχρονα να τα πουλήσει στην Ε.Ε. με τιμές χαμηλότερες, ακόμη και από τις τιμές που έχει στην εγχώρια ζήτηση.
Ως πιο πιθανό σενάριο εικάζεται η Κομισιόν να αναγνωρίσει τη χώρα ως «οικονομία αγοράς», αλλά εγκαθιστώντας προσωρινούς μηχανισμούς προστασίας σε συγκεκριμένους κλάδους.
Θυμίζουμε πως η έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής προέβλεπε ότι εάν αναγνωριστεί στην Κίνα η εν λόγω ιδιότητα, οι εισαγωγές βιομηχανικών αγαθών στην Ε.Ε. θα αυξηθούν από +25 έως και +50% κατά τα επόμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά -1 έως -2% το ΑΕΠ της Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης