Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζει σε 'BB+/B' την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας - Αρνητικό το outlook

S&P: Υποβαθμίζει σε 'BB+/B' την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας - Αρνητικό το outlook
Η πολιτική αβεβαιότητα, λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος, ο βασικός λόγος για την υποβάθμιση της Τουρκίας
Σε «BB+/BB» από «ΒΒΒ-/Α-3» προηγουμένως υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τουρκίας σε εγχώριο νόμισμα (local currency) ο οίκος Standard & Poor’s.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε στο «BB+/BB» την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε εγχώριο νόμισμα, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα την Παρασκευή 15 Ιουλίου.
Παράλληλα, υποβάθμισε σε «BB/B» από «BB+/B» προηγουμένως, την αξιολόγηση σε ξένο συνάλλαγμα (foreign currency).
Το outlook της τουρκικής αξιολόγησης παραμένει αρνητικό, λόγω του κινδύνου περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών, δημοσιονομικών στοιχείων και του χρέους, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.
Αναλυτικότερα, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή της S&P ότι, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, το πολιτικό τοπίο της Τουρκίας έχει κατακερματιστεί περαιτέρω.
Εκτιμά, δε, ότι το γεγονός αυτό θα υπονομεύσει το επενδυτικό περιβάλλον της Τουρκίας, την ανάπτυξη, και τις εισροές κεφαλαίων στην οικονομίας της.
Στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο οίκος εκτιμά πως οι κίνδυνοι για την ικανότητα της Τουρκίας να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της έχουν αυξηθεί.
Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αναμένει πως, δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας, οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Τουρκία είναι πιθανό να μην υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για μεταρρυθμίσεις, που στόχο έχουν να απεξαρτήσουν την τουρκική οικονομία από την ξένη χρηματοδότηση.
Όπως τονίζει η S&P, αναφέροντας και τις διώξεις στους φερόμενους υποστηρικτές και υποκινητές του πραξικοπήματος, η απόπειρα του πραξικοπήματος και ο αντίκτυπος αυτής στην πραγματική οικονομία, διαψεύδει επί τα χείρω το προηγούμενο βασικό σενάριο του οίκου, που πλέον εκτιμά ότι τα αποθεματικά της χώρας, περίπου 32 δισ. δολάρια, της παρέχουν κάλυψη για μόλις δύο μήνες, κάτι που υποδηλώνει ότι η χώρα έχει περιορισμένες αντιστάσεις στις εξωτερικές πιέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης