Διεθνή

Επικοινωνία Obama-Erdogan - Οι ΗΠΑ εξετάζουν το υλικό που έστειλε η Τουρκία για τον Gulen

Επικοινωνία Obama-Erdogan - Οι ΗΠΑ εξετάζουν το υλικό που έστειλε η Τουρκία για τον Gulen
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Erdogan αναμένεται σήμερα να μεταβεί στην Άγκυρα, για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν μετά τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σχετικά την έκδοση του Fethullah Gulen.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Obama προσέφερε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον στις έρευνες της Άγκυρας για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή, όμως, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση καθώς καταδιώκουν τους υπεύθυνους για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την νομική κατάσταση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, τον οποίο ο Erdogan κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος και την έκδοση του οποίου η Άγκυρα έχει εξαγγείλει ήδη ότι θα ζητήσει.

Υπό εξέταση το υλικό που έστειλε η Άγκυρα

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι η Τουρκία έστειλε σε ηλεκτρονική μορφή υλικό σχετικά τα επεισόδια της 15ης Ιουλίου, τα οποία εξετάζονται από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, το αίτημα έκδοσης από μέρους της Τουρκίας, μόλις υποβληθεί, θα αξιολογηθεί βάσει της συμφωνίας έκδοσης που έχουν συνάψει τα δύο κράτη.
Επισημαίνεται ότι ο Erdogan αναμένεται εντός της ημέρας να μεταβεί στην Άγκυρα, για πρώτη φορά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης