Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η θανατική ποινή στην Τουρκία μπορεί να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ - Προκαλεί το καθεστώς Erdogan

Η θανατική ποινή στην Τουρκία μπορεί να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ - Προκαλεί το καθεστώς Erdogan
Παρά τα μηνύματα που έχουν στείλει στην Τουρκία ΕΕ και ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan διατηρεί τη συζήτηση για τη θανατική ποινή
Αψηφώντας όλες τις ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανικές προειδοποιήσεις ο Τούρκος πρόεδρος  Τ. Erdogan συνεχίζει να διατηρεί στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες που έχουν συλληφθεί, εξέλιξη που παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου.
Ο Erdogan σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN μέσα από το προεδρικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη είπε ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να κρατήσει τους συλληφθέντες στη φυλακή και να τους ταΐζει.
«Συντελέστηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας και το αίτημα (επαναφοράς της θανατικής ποινής) δεν μπορεί να απορριφθεί από την κυβέρνησή μας» είπε μεταξύ άλλων.
Σημειωτέον ότι αυτή η δήλωση έγινε παρά τις προειδοποιήσεις που ήρθαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σημάνει και το τέλος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier επισημαίνοντας ότι αναμένει από την Τουρκία να αντιμετωπίσει όσους είναι υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα σύμφωνα με το κράτος δικαίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini η οποία δήλωσε ότι εάν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μήνυμα από τις ΗΠΑ

Ξεκάθαρος ήταν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry δηλώνοντας ότι η σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ.
«Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους νόμους. Το ΝΑΤΟ απαιτεί τον σεβασμό στη δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.
«Προφανώς πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί και μάλιστα συνελήφθησαν πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Kerry.
«Το επίπεδο της επαγρύπνησης και ελέγχων θα είναι καθοριστικό τις επόμενες ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο που θα αποτρέψει οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση» είπε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε: «Το να είσαι μέρος μιας μοναδικής κοινότητας αξιών, είναι σημαντικό για την Τουρκία, όπως και για όλους τους άλλους συμμάχους, για να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός της Δημοκρατίας και των θεσμών της, της συνταγματικής τάξης, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών».

Το οργισμένο τηλεφώνημα Merkel στον Erdogan

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Τουρκίας και του επεσήμανε ότι εάν επανέλθει σε ισχύ η ποινή του θανάτου στη χώρα αυτή μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αυτό θα σημάνει το τέλος κάθε προοπτικής εισδοχής της χώρας του στην ΕΕ, αλλά και για να εκφράσει την ανησυχία της για τις εκκαθαρίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτής, η Merkel υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον Erdogan ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθεται στη θανατική ποινή και για να του επισημάνει ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην ΕΕ».

Το αίτημα για την έκδοση του Erdogan

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan στη συνέντευξη του στο CNN δήλωσε ότι εντός των ημερών θα υποβληθεί αίτημα για την έκδοση του Fethullah Gulen, ο οποίος είναι σε αυτοεξορία στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε πως θα αντιδράσει στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να εκδώσουν τον Gulen απάντησε: «Εχουμε μια αμοιβαία συμφωνία για την έκδοση εγκληματιών».
Κι ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Έτσι τώρα, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον να εκδοθεί, είσαι ο στρατηγικός μου εταίρος που υπακούω, συμμορφώνομαι με αυτό, αλλά εσύ δεν κάνεις το ίδιο.
Φυσικά, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις».
Πάντως, επί του παρόντος οι ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες και διαμηνύουν πως μόνο στην περίπτωση που η Τουρκια παρουσιάσει αξιόπιστα στοιχεία για τον ρόλο του Gulen στην απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου τότε θα εξεταστεί το αίτημα της για τη έκδοση του.

Akin Öztürk ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας από αριστερά στην φωτογραφία θεωρείται ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος και φέρει τραύματα προφανώς χτυπήθηκε κατά την σύλληψη του. 


Οι στρατιώτες που έχουν συλληφθεί



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης