Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εκτιμήσεις των Citigroup, BNP Paribas και Barclays για την οικονομία της Τουρκίας

Οι εκτιμήσεις των Citigroup, BNP Paribas και Barclays για την οικονομία της Τουρκίας
Μεγάλο πλήγμα θα δεχθούν οι διεθνείς επενδύσεις
Η απόπειρα πραξικοπήματος την περασμένη Παρασκευή (15/7) στην Τουρκία έπληξε πολύ σοβάρα τις αγορές της χώρας, αν και το νόμισμα ανακάμπτει σήμερα.
Διαβάστε παρακάτω τις εκτιμήσεις των αναλυτών:

Citigroup

Στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία αλλά και με φόντο την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική μας χώρα, η Citigroup θεωρίται ότι υπερβολικό να πιστεύει κάποιος ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν τις αναδυόμενες αγορές.
«Πιστεύουμε ότι είναι υπερβολή να πιστεύει κάποιος ότι ο πολιτικός θόρυβος στην Τουρκία μπορει να επηρεάσει τη δυναμική των τιμών στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, κυρίως αυτές που παρουσιάζουν μεγάλες αποδόσεις» λέει ο Luis Costa.
Ωστόσο, θα υπάρξουν προφανείς επιπτώσεις στις τοπικές αγορές λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι πιθανόν να ζημιωθούν οι διεθνείς επενδύσεις στην τουρκική λίρα, όπου αναμένεται να αυξηθεί το ρίσκο».
Σύμφωνα με τον Luis Costa οι επόμενες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις θα είναι το κλειδί για την αξιολόγηση.
Πάντως, ο ίδιος εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να προσπαθήσει να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια προς το παρόν.
Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τις ρευστοποιήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

BNP Paribas

Σύμφωνα με την BNP Paribas αυριανή απόφαση για τα επιτόκια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πως θα συμπεριφερθεί η τουρκική λίρα από εδώ και στο εξής.
Περαιτέρω χαλάρωση της πίεσης στο νόμισμα θα μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των ανώτατων επιτοκίων

Barclays

Σύμφωνα με την Barclays, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να οικοδομήσει/μοχλέυσει μια δυναμική στρατηγική πάνω στις αναδυόμενες αγορές, ιδίως στο πλαίσιο της επιθυμίας του για τη μετάβαση σε ένα προεδρικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι υπουργοί έκαναν έμμεσοι αναφορά σε αυτό λέγοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα στην Τουρκία ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε σε αυτά τα γεγονότα.
Ως εκ τούτου η ατζέντα για προεδρικό σύστημα θα μπορούσε να αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί, δεδομένου ότι το σημερινό σκηνικό θα μπορούσε να να ενθραρρύνει την αίσθηση μεταξύ των ψηφοφόρων ότι η Τουρκία έχει ανάγκη από ισχυρή ηγεσία.
Επιπλέουν τώρα βλέπουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για πρόωρες εκλογές.
Συνολικά αναμένουμε μεγαλύτερη πολιτική αλλά και μια νομισματική πολιτική που θα επηρεάσει αρνητικά την λίρα
Ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις είναι απίθανο να σημαίνουν άμεσο κίνδυνο για υποβάθμιση στις αξιολογήσεις, ωστόσο προσθέτουν μεσοπρόθεσμους κινδύνους.

Νωρίτερα το bankingnews μετέδιδε:

Τι εκτιμούν UBS, Renaissance, JP Morgan, HSBC, Lombard Odier για την Τουρκία

Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας έχει συγκλονίσει τους ξένους επενδυτές και έχει πλέον τροφοδοτήσει τους φόβους για την πολιτική αστάθεια που αναμένεται να επιβαρύνει τα τουρκικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό αναφέρουν σήμερα οι αναλυτές, οι οποίοι προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των εξελίξεων της Παρασκευής, όταν και μια ομάδα ανταρτών στρατιωτών επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο T. Erdogan.
Ωστόσο, το πραξικόπημα, το οποίο τουλάχιστον 265 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πρόσθεσε σοβαρούς οικονομικούς πονοκεφάλους στην Τουρκία, με τους επενδυτές ήδη να ανησυχούν ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μπορούσε να κάνει τη χώρα ευάλωτη.
Επίσης, αύξησε τις ανησυχίες για την προσπάθεια του Erdogan να εδραιώσει την εξουσία, η οποία δείχνει να αναιρεί κάποιους βασικούς οικονομικούς μεταρρυθμιστές όπως Ahmed Davutoglu.
Η Τουρκία είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της σε μεγάλο βαθμό, ενώ εξαρτάται και από τον τουρισμό, καθώς και τις επενδυτικές ροές προς τις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Lombard Odier:Υπό πίεση τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία

"Με δεδομένη την απότομη αύξηση στην πολιτική αστάθεια και το εξαιρετικά ευάλωτο εξωτερικό προφίλ της Τουρκίας, το οποίο είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς ο τουρισμός πλήττεται, πιστεύουμε τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να παραμείνουν υπό πίεση", δήλωσε ο Salman Ahmed, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Lombard Odier.

HSBC: Θα υποχωρήσει περαιτέρω η λίρα

Ειδικά για την τουρκική λίρα, η HSBC εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο τέσσερις θα είναι οι παράγοντες που μπορεί να διαμορφώσουν την κίνησή της.
Αυτοί είναι:
α) οι εκροές κεφαλαίων,
β) η δυνατότητα των επιχειρήσεων να μετακυλήσουν το χρέος τους
γ) η πορεία των ξένων αγορών και
δ) η πορεία του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

UBS: Θα προκληθεί φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία

Ο Jorge Mariscal, επικεφαλής επενδύσεων για τις αναδυόμενες αγορές της UBS Wealth Management, δήλωσε ότι το πραξικόπημα ήταν μια υπενθύμιση της σημασίας των κινδύνων για συγκεκριμένες χώρες στις αναδυόμενες αγορές.
«Εάν η αβεβαιότητα παραμένει, κατά πάσα πιθανότητα θα προκληθεί φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία», πρόσθεσε.
Οι επενδυτές ήδη έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τα περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία, της οποίας η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα επιβράδυνσης λόγω των αδύναμων εξαγωγών και επενδύσεων.
Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι τα έσοδα του τουρισμού θα μειωθούν κατά ένα τέταρτο το τρέχον έτος.

JP Morgan: Σημαντικές οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Στο ίδιο μήκος κύματος και η JP Morgan, η οποία εκτιμά ότι οι προοπτικές ανάπτυξης θα επιδεινωθούν λόγω των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό και των επενδυτικών εκροών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές αναμένεται να εκτοξεύσουν το κόστος της ασφάλισης στο τουρκικό δημόσιο χρέος.
Τα τουρκικά credit default swaps (CDS) διαπραγματεύονται σήμερα στις 223 μονάδες βάσης, έχοντας χάσει πάνω από 40 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους.

Renaissance Capital: Η Τουρκία απέχει από την πολιτική σταθερότητα

Ο Michael Harris, της επικεφαλής έρευνας για τις τουρκικές αγορές στην Renaissance Capital, αναφέρει ότι αν και το πραξικόπημα ματαιώθηκε γρήγορα, η χώρα είναι μακριά από το να εξαλειφθεί ο πολιτικός κίνδυνος.
Με δεδομένη την κατάσταση στην Τουρκία, ο Harris δήλωσε πως η Ρωσία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, προσφέρουν πιο ασφαλές περιβάλλον μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Standard and Poor's: Θα επανεξετάσουμε την αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Την επανεξέταση της αξιολόγησης και των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας ξεκίνησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standrard & Poor's, εξαιτίας των γεγονότων της Παρασκευής, 15 Ιουλίου 2016, κατά τα οποία κινδύνευσε η χώρα με πραξικόπημα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινώσουν τη νέα αξιολόγηση της χώρας, αλλά έχει αυξήσει τα επίπεδα κινδύνου για την πολιτική σταθερότητα της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης