Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 7 δισ οι δανειακές υποχρεώσεις έως το τέλος του 2016 - Στις 20/7 η πληρωμή του ακούρευτου ομολόγου των 2,3 δισ. στην ΕΚΤ

Στα 7 δισ οι δανειακές υποχρεώσεις έως το τέλος του 2016 - Στις 20/7 η πληρωμή του ακούρευτου ομολόγου των 2,3 δισ. στην ΕΚΤ
Οι εθνικές μας υποχρεώσεις κλείνουν τους δύο τελευταίους μήνες του 2016 με πληρωμές προς το ΔΝΤ
Aπειλή για τα ταμειακά διαθέσιμα - τα οποία μετά τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ, το νέο «κύμα» των κατασχέσεων από την Εφορία και την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% ξεπέρασαν τον κίνδυνο και επανήλθαν σε ισορροπία - αποτελούν οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλύψει η χώρα μέχρι το τέλος του έτους.
Για τις χρηματοδοτικές ανάγκες ο λόγος που για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ανέρχονται στα 6,9 δισ. ευρώ και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό στην κυβέρνηση, η οποία για να αντεπεξέλθει σε αυτές τις πληρωμές θα πρέπει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ να τη λάβει εγκαίρως.
Τα λεφτά αυτά είναι μεν προγραμματισμένα για τον Σεπτέμβριο, αλλά για μπορέσουν να εκταμιευτούν θα πρέπει η Αθήνα να μην ξεφύγει από τις προθεσμίες με τα προαπαιτούμενα που έχουν οριστεί.
Κάποιες βέβαια από αυτές έχουν παρέλθει άπρακτες, όπως π.χ. η κατάθεση και η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017-2020, οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια, η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών, το ακαταδίωκτο των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ κ.ά.
Για την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δράσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα πρόκειται να ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί ( σ.σ. στις 15.15 οι δύο άντρες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου), ο οποίος σήμερα θα έχει συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Εκτός από το χρέος, κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η πρόταση που έχει υποβάλει η Αθήνα στους θεσμούς για την καθιέρωση χαμηλότερων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά (2,5% για το 2019 και 2% για το 2020) και για την οποία δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση.
Η ελληνική πλευρά πάντως θεωρεί ότι ο στόχος του 3,5% δεν βγαίνει και για τον λόγο αυτό έχει εγγράψει μικρότερους στο νέο Μεσοπρόθεσμο.
Αν στο «κούρεμα» αυτό συμφωνήσουν και οι πιστωτές, τότε τα δημοσιονομικά μέτρα στη διετία 2019- 2020 θα είναι λιγότερα κατά 4,5 δισ. ευρώ.
Πράγμα που σημαίνει ότι στο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στη Βουλή μπορούν για πρώτη φορά να «χωρέσουν» ακόμη και προεκλογικά μέτρα…
Μπορεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Γιώργο Χουλιαράκη και τους δανειστές ως προς το θέμα αυτό να συνεχίζονται, όμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ρίχνει προσεκτικές ματιές και στις πληρωμές που βαρύνουν τον προϋπολογισμό.
Οπως πέρσι, έτσι και φέτος ο Ιούλιος είναι ο πιο δύσκολος μήνας, οπότε εκπνέουν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 3,675 δισ. ευρώ. Εχουν ήδη πληρωθεί από τις 13 του μήνα δόση 457 εκατ. ευρώ της χώρας προς το ΔΝΤ, ενώ αυτή την Τετάρτη 20 του μήνα λήγουν «ακούρευτα» ομόλογα 1,446 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, άλλα 821,8 εκατ. ευρώ σε ομόλογα τα οποία βρίσκονται στα χέρια εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και 20 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Τον Αύγουστο ο προϋπολογισμός πολιορκείται περισσότερο από τις πληρωμές για χρεολύσια που φτάνουν τα 186 εκατ. ευρώ και λιγότερο από τη δόση των 112 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Τον Σεπτέμβριο συμβαίνει το αντίθετο (453 εκατ. ευρώ η νέα δόση προς το ΔΝΤ και 160 εκατ. ευρώ οι οφειλές για χρεολύσια).
Τον Οκτώβριο η χώρα παίρνει την πρώτη «ανάσα» από τις πληρωμές προς το ΔΝΤ αλλά όχι και από τους τόκους, που φτάνουν τα 360 εκατ. ευρώ.
Οι εθνικές μας υποχρεώσεις κλείνουν τους δύο τελευταίους μήνες του 2016 με πληρωμές προς το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 104 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και άλλα 305 εκατ. ευρώ προκειμένου να ξεπληρώσει τη δανειακή βοήθεια που έλαβε από τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Αναλυτικότερα:
- Τον Ιούλιο το Δημόσιο έχει υποχρεώσεις που φτάνουν τα 3,657 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα που λήγουν και παρακρατά η ΕΚΤ, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και η ΕΤΕπ. Επίσης 900 εκατ. ευρώ απορρόφησαν οι τόκοι και 457 εκατ. ευρώ το ΔΝΤ .
- Τον Αύγουστο το Δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους ύψους 798 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τόκους, 186 εκατ. ευρώ για λήξεις παλιότερων ομολόγων και 112 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
- Τον Σεπτέμβριο οι υποχρεώσεις υπέρ του χρέους ανέρχονται σε 683 εκατ. ευρώ από τα οποία 70 εκατ. ευρώ είναι τόκοι, 160 εκατ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και 453 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔΝΤ.
- Τον Οκτώβριο το Δημόσιο έχει να αποπληρώσει μόνο τόκους 360 εκατ. ευρώ.
- Τον Νοέμβριο οι χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν ως εξής: 335 εκατ. ευρώ για τόκους, 303 εκατ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και 104 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔΝΤ.
- Τον Δεκέμβριο οι εθνικές υποχρεώσεις είναι 305 εκατ. ευρώ για τόκους, 66 εκατ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και 305 εκατ. ευρώ ακόμη μία δόση προς το ΔΝΤ .

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης