Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
οι Ευρωπαίοι ηγέτες απευθύνουν έκκληση στον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan να σεβαστεί τις πολιτικές ελευθερίες και να μην ξεκινήσει μια βίαιη καταστολή κατά των αντιφρονούντων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και έστειλαν μήνυμα υπέρ των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου στη χώρα.
Επίσης, στα μηνύματα τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες απευθύνουν έκκληση στον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan να σεβαστεί τις πολιτικές ελευθερίες και να μην ξεκινήσει μια βίαιη καταστολή κατά των αντιφρονούντων.
«Καλούμε για μια ταχεία επιστροφή στη συνταγματική τάξη της Τουρκίας» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της ΕΕ δήλωσή του.
«Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τα θεσμικά όργανα της χώρας και του κράτους δικαίου», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και η Ύπατη Αρμοστής Εξωτερικών Υποθέσεων Federica Mogherini.
Ο κ. Tusk άφησε να εννοηθεί, ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί πρόθυμα έναν ακόμη πιο διεκδικητικό Πρόεδρος Erdogan με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Το βασικό ερώτημα είναι, τι είδους Τουρκία βγαίνει από την κρίση.
Το πώς η Τουρκία θα καταφέρει να βγει και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, θα είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και ολόκληρη την περιοχή και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε ο κ. Tusk.
Η κ. Mogherini και ο επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ Johannes Hahn απηύθυναν έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας για την πρόληψη περαιτέρω απωλειών».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault επέκρινε την απόπειρα πραξικοπήματος και εξήρε τον Τουρκικό λαό για την «ωριμότητα και το θάρρος», αλλά εξέφρασε επίσης την ελπίδα, ότι «η τουρκική δημοκρατία θα βγει ισχυρότερη από αυτή τη δοκιμασία και ότι οι θεμελιώδεις ελευθερίες θα πρέπει να τηρούνται πλήρως».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier κάλεσε «όλα τα υπεύθυνα πρόσωπα να τηρήσουν τους δημοκρατικούς και συνταγματικούς κανόνες και να εξασφαλίσουν ότι η περαιτέρω αιματοχυσία θα αποτραπεί».
Ο κ. Steinmeier σημείωσε ακόμη, ότι «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, υπερασπίστηκαν την δημοκρατία».

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης