Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Η «θεωρία συνωμοσίας» που εξηγεί το ράλι και τα νέα ρεκόρ των μετοχών

UBS: Η «θεωρία συνωμοσίας» που εξηγεί το ράλι και τα νέα ρεκόρ των μετοχών
Μετά το Brexit, υπήρξε μεγάλη φημολογία ότι οι κεντρικές τράπεζες πανικοβλήθηκαν και διοχέτευσαν μεγάλη ρευστότητα στις αγορές, στηρίζοντας την κούρσα των χρηματιστηρίων
Πολλοί χρηματιστές και επενδυτές είναι απογοητευμένοι από την εικόνα στα χρηματιστήρια που καταγράφουν νέα ρεκόρ, χωρίς όμως να υπάρχουν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη που να τα υποστηρίζουν, επισημαίνει ο διευθυντής συναλλαγών της UBS, Art Cashin,
Πράγματι, το οικονομικό τοπίο βρίθει άσχημων ειδήσεων: Brexit, ένα ακόμη κακό τρίμηνο για τα κέρδη, τιμές πετρελαίου που υποχωρούν, ιστορικά χαμηλά για τις αποδόσεις των ομολόγων και άλλα.
Και όμως, οι μετοχές καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, τόσο στον S&P 500 και στον Dow Jones.
Ο Cashin αναφέρει ότι το ανοδικό ξέσπασμα έπειτα από 15 μήνες στασιμότητας έχει απογοητεύσει πολλούς «παίκτες» και ειδικά εκείνους που έχουν θέσεις short.
«Αυτή την εβδομάδα, καθώς το ξέσπασμα λάμβανε χώρα, ορισμένοι υποστήριξαν ότι η κίνηση της αγοράς ήταν κατασκευασμένη».
Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του στελέχους της Options Investor, Keene Little, ο οποίος «ανέβασε τον πήχη».
Συγκεκριμένα, ο Little υποστηρίζει ότι η αγορά εμφανίζει μεγάλα κέρδη στη διαπραγμάτευση μετά το κλείσιμό της, με αποτέλεσμα να ανοίγει αμέσως υψηλότερα και να κινείται σε αυτά τα επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτό είναι απογοητευτικό για όλους όσοι μετέχουν στην αγορά, και στις δύο μεριές, καθώς υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια για να κάνουν πράξεις καθημερινά, σύμφωνα με τον Little.
Και σημειώνει: «Είναι πολύ πιο εύκολο να χειραγωγείς την αγορά προς τα πάνω με τα μεταμεσονύκτια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, παρά να το κάνεις τις κανονικές ώρες διαπραγμάτευσης».

spx after hours moves

Επιπλέον, ο Little σημειώνει ότι μεγάλο μέρος αυτής της κίνησης και του χρονισμού της έχει να κάνει με τις κεντρικές τράπεζες και το Brexit.
Ο Cashin αναλύει:
«Πολλοί αμφιβάλλουν για το πως η αγορά πραγματοποιεί ένα τέτοιο ράλι, με τόσο αδύναμα θεμελιώδη.
Έπειτα από τη βουτιά στις 27 Ιουνίου, μετά το Brexit, υπήρξε μεγάλη φημολογία ότι οι κεντρικές τράπεζες πανικοβλήθηκαν και διοχέτευσαν μεγάλη ρευστότητα στις αγορές, προκειμένου να αποφύγουν ένα γενικευμένο ξεπούλημα.
Στην τελική αυτή ήταν η αποστολή τους εδώ και αρκετό καιρό, όπως έχουν πλέον παραδεχτεί.
Σίγουρα πέτυχαν την αποστολή τους, με τα νέα υψηλά αυτό το μήνα».
Ουσιαστικά, οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών μετά το Brexit, λένε κάτι του τύπου «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις αγορές», σημειώνει ο Little και οι τονωτικές «ενέσεις» έχουν υποστηρίξει το ράλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης