Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Το Brexit μπορεί να κέρδισε ένα bail-out για τις ιταλικές τράπεζες

Standard and Poor's: Το Brexit μπορεί να κέρδισε ένα bail-out για τις ιταλικές τράπεζες
Οι επιπτώσεις από την πιθανότητα και άλλες χώρες να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. παρέχουν μόχλευση στη Ρώμη, σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα, την οικονομία και τις τράπεζές της
Αν και είναι ευρέως αναμενόμενο θα υπάρξουν περισσότεροι πόνοι από ό,τι οφέλη που θα προκύψουν από το Brexit, υπάρχει κάποιες εταιρείες που μπορεί να επωφεληθούν: οι ιταλικές τράπεζες.
Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που συνέκλιναν στην παροχή βοηθείας σε μερικές από τις πιο προβληματικές τράπεζες της Ευρώπης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της S&P Global Intelligence σε έκθεσή τους.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η αυξανόμενη δυσπιστία σε όλο και περισσότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αναταράξεις στις αγορές που προκαλούνται από το βρετανικό δημοψήφισμα και «θα μπορούσαν να παρέχουν στην ιταλική κυβέρνηση κάποια διαπραγματευτική δύναμη στις εν εξελίξει συζητήσεις», σημειώνουν.
Το τελευταίο πράγμα που μπορεί να αντέξει η Ε.Ε. σε αυτό το σημείο είναι μια αυξανόμενη φυγή των βασικών εθνών από την Ένωση και η αποφυγή μιας κρίσης στην Ιταλία θα είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη διατήρηση της Ένωσης.
Οι αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης έχουν δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για να εξορκίσουν την αποτυχία στο οικονομικό τους σύστημα, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Οι αναλυτές της S&P επισημαίνουν ότι οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την τραπεζική φερεγγυότητα υπήρξαν επίμονες μετά την αύξηση των επισφαλών δανείων στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια.
«Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να καταρτίσουν ένα ευρύτερο πακέτο στήριξης και, ενδεχομένως, ένα σχέδιο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών», σημειώνει η S&P, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να υπάρξει ανακούφιση όσον αφορά την πίεση που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες».
Τώρα, οι τράπεζες της Ιταλίας βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «τέλεια καταιγίδα».
Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, όπως η Unicredit και Banco Popolare, έχουν δει τις μετοχές να πέφτουν κατακόρυφα, άνω του 50%, μέσα στο 2016.
Ενώ ΗΠΑ τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν από το Brexit, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τις ιταλικές τράπεζες.
Άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, της αύξησης των πιστωτικών ζημιών και της επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θέτουν επίσης τις ιταλικές τράπεζες σε επισφαλή θέση.
Αλλά κοιτάζοντας μπροστά, οι τράπεζες της Ε.Ε. και οι ιταλικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πίεση.
Θα έρθει από παράγοντες, όπως το πόσο καλά έχουν πάει οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες στο Β' τρίμηνο, δήλωσε ο Julien Jarmoszko, ανώτερος διευθυντής έρευνας στην S&P Global Market Intelligence.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης