Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy (ΕΚΤ): Σχεδόν αμετάβλητα τα εποπτικά κεφάλαια των ευρωπαικών τραπεζών βάσει των νέων stress tests

Nouy (ΕΚΤ): Σχεδόν αμετάβλητα τα εποπτικά κεφάλαια των ευρωπαικών τραπεζών βάσει των νέων stress tests
Οι οδηγίες της ΕΚΤ προς τις τράπεζες θα περιλαμβάνουν ένα τμήμα υποχρεωτικής τήρησης εποπτικών κεφαλαίων και ένα μη δεσμευτικό τμήμα «καθοδήγησης» και παροτρύνσεων προς αυτές
Δεν προκύπτουν σημαντικές μεταβολές στα εποπτικά κεφάλαια που οφείλουν να τηρούν οι εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης το 2016 σε σύγκριση με το περυσινό τους επίπεδο, όπως επεσήμανε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζικών «τεστ αντοχής» (stress tests) στην Ευρώπη στις 29/7 η Daniele Nouy, επικεφαλής του SSM και πρόεδρος του Συμβουλίου Εποπτείας της ΕΚΤ.
Οι αγορές αναπόφευκτα εστιάζουν στις «επιδόσεις» που θα εμφανίσουν στα stress tests ορισμένες ιταλικές τράπεζες, λόγω της κρίσης που βιώνουν στο πλαίσιο της γιγάντωσης του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, ιδιαίτερα μετά την βρετανική ψήφο υπέρ του Brexit.
Η ΕΚΤ ασκεί τραπεζική εποπτεία στις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης και επιβάλλει τις ακριβείς ανάγκες εποπτικών κεφαλαίων σε κάθε μία εξ αυτών.
Σύμφωνα με την Nouy, για πρώτη φορά εφέτος, οι οδηγίες της ΕΚΤ προς τις τράπεζες θα περιλαμβάνουν ένα τμήμα υποχρεωτικής τήρησης εποπτικών κεφαλαίων και ένα μη δεσμευτικό τμήμα «καθοδήγησης» και παροτρύνσεων προς αυτές.
Σε περίπτωση που τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών υποχωρήσουν κάτω από τα επιβληθέντα από την ΕΚΤ, ενεργοποιούνται αυτόματοι περιορισμοί στη διανομή μερισμάτων και άλλων καταβολών σε επενδυτές, όμως τυχόν παραβίαση του συμβουλευτικού τμήματος των οδηγιών της ΕΚΤ δεν θα επιφέρει καμία συνέπεια για τις τράπεζες.
Όμως, όπως διευκρίνισε η Nouy, η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει στις τράπεζες της ευρωζώνης να αγνοήσουν πλήρως τις μη δεσμευτικές προτροπές της, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι προτροπές σταδιακά θα μετατραπούν σε υποχρεώσεις.
Επισημαίνεται, ότι στα εφετινά stress tests για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει κεφαλαιακό «κατώφλι» που θα πρέπει να περάσουν οι τράπεζες για να θεωρηθούν ότι πέρασαν με επιτυχία τη θεωρητική δοκιμασία «αντοχής» υπό σενάρια χρηματο-οικονομικών αναταράξεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης