Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέους αυστηρούς κανόνες για την παροχή ασύλου προτείνει η Κομισιόν με υποχρεώσεις για τους πρόσφυγες

Νέους αυστηρούς κανόνες για την παροχή ασύλου προτείνει η Κομισιόν με υποχρεώσεις για τους πρόσφυγες
Μεταξύ άλλων, τίθενται ξεκάθαρες υποχρεώσεις και καθήκοντα για όσους διεκδικούν άσυλο, ώστε να αποτραπούν δευτερεύουσες μετακινήσεις και κατάχρηση των διαδικασιών
Νέους, ενιαίους κανόνες και προϋποθέσεις παροχής ασύλου στην επικράτεια της Ε.Ε. πρότεινε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του συνεχιζόμενου κύματος προσφύγων προς την ευρωπαϊκή επικράτεια και επιβολής τάξης.
Οι προτάσεις της Κομισιόν προάγουν την ενιαία μεταχείριση των αιτούντων άσυλο προσφύγων στην Ε.Ε. με τρόπο, ώστε να σταματήσει η μετακίνηση των προσφύγων εντός της Ε.Ε. όσο περιμένουν απάντηση στο αίτημά τους, η οποία αναστατώνει την ομαλή λειτουργία της Ζώνης Σένγκεν.
«Οι αλλαγές θα δημιουργήσουν μια γνησίως ενιαία διαδικασία παροχής ασύλου», όπως δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να προσθέσει, ότι «την ίδια στιγμή, θέτουμε ξεκάθαρες υποχρεώσεις και καθήκοντα για όσους διεκδικούν άσυλο, ώστε να αποτρέψουμε δευτερεύουσες μετακινήσεις και κατάχρηση των διαδικασιών».
Μεταξύ άλλων, οι προτεινόμενες διαδικασίες θα δημιουργήσουν κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο προδιαγραφών στις υποδομές φιλοξενίας προσφύγων σε ολόκληρη την Ε.Ε., ενώ θα καταστήσουν ενιαίο το επίπεδο κρατικής στήριξης που θα λαμβάνουν, θέτοντας παράλληλα κοινούς κανόνες παροχής αδειών παραμονής, ταξειδιωτικών εγγράφων και πρόσβασης στην αγορά εργασίας, σε σχολεία, σε προγράμματα κοινωνικής στήριξης και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σε περίπτωση που οι πρόσφυγες αποχωρήσουν από τη χώρα στην οποία έχουν υποβάλλει αίτημα παροχής ασύλου, κινδυνεύουν το αίτημά τους να απορριφθεί, ενώ θα ξεκινάει από το μηδέν ο υπολογισμός της πενταετούς περιόδου αναμονής απάντησης για το αίτημά τους μετά την οποία λαμβάνουν το δικαίωμα μακροπρόθεσμης παραμονής.
Επισημαίνεται, ότι μόλις 3.056 πρόσφυγες έχουν μετεγκασταθεί υπό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναλογικής διανομής 160 χιλιάδων προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., ενώ ο Αβραμόπουλος δεν απέκλεισε την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά των χωρών που αντιδρούν ιδιαίτερα στο πρόγραμμα, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Πολωνία.
Η Κομισιόν προτείνει επίσης ένα πανευρωπαϊκό σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων απ' ευθείας από τις υποδομές φιλοξενίας τους, με τις χώρες να λαμβάνουν 10 χιλ. ευρώ για κάθε έναν πρόσφυγα που υποδέχονται (μετά την παροχή ασύλου).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης