Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα αγοράσει εταιρικά ομόλογα τον Αύγουστο του 2016

Goldman Sachs: Η  Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα αγοράσει εταιρικά ομόλογα τον Αύγουστο του 2016
Σύμφωνα με τους Financial Times, την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής
Όλο και περισσότεροι επενδυτές και οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αγοράσει το εταιρικό χρέος, προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις του Brexit, σε συνέχεια αντίστοιχης παρέμβασης από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα συνεδριάσει την Πέμπτη και στο τραπέζι θα μπουν μια σειρά από πολιτικές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη, τη στιγμή που είναι ασταθείς τόσο οι ευρωπαϊκές τράπεζες όσο και η στερλίνα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο μήνα πρόσθεσε τα εταιρικά ομόλογα στον κατάλογο των τίτλων που αγοράζει κάθε μήνα, αγοράζοντας ομόλογα 9 δισ. ευρώ, κίνηση που άνοιξε τη συζήτηση για τα όρια των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κατάρρευσης των αποδόσεων των ομολόγων.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εστιάζει ΕΚΤ σε ομόλογα «επενδυτικής βαθμίδας» που αποτιμώνται σε ευρώ από εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλούνται στο δημοσίευμα, υπάρχει προβληματισμός ως προς το ενδεχόμενο η BoE να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Όπως υποστηρίζουν ενώ οι τόκοι που καταβάλλονται από τις εν λόγω ευρωπαϊκές εταιρείες έχει αυξηθεί σε σχέση με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τις ημέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, η κίνηση αυτή έχει αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό και οι συνολικές αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων είναι κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Στο παρελθόν, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αγοράσει μόνο μικρές ποσότητες ομολόγων υψηλής ποιότητας και βραχυπρόθεσμα εμπορικά χρεόγραφα, κατέχοντας λιγότερα από 3 δισ. λίρες το 2009, λιγότερο από το 1% του συνόλου των 375 δισ. λιρών του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ομόλογα 131 δισ. λιρών θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα.
Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο η Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
«Όσο δεν βλέπουμε καμία πίεση στη χρηματοδότηση των εταιρειών, γιατί θα πρέπει να ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα» λέει ο Fabrice Montagne υψηλόβαθμο στέλεχος της Barclays.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας επεσήμανε ότι η BoE θα μπορούσε να λάβει επιπλέον μέτρα για την τόνωση της βρετανικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης