Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα stress tests 29/7 στο δυσμενές σενάριο 18 δισ. και 8-9 δισ για τις Ιταλικές – Τα 150 δισ της Deutsche bank και το bail in

Στα stress tests 29/7 στο δυσμενές σενάριο 18 δισ. και 8-9 δισ για τις Ιταλικές – Τα 150 δισ της Deutsche bank και το bail in
Αν έβγαινε τέτοιο νούμερο ότι δηλαδή οι 53 τράπεζες χρειάζονται 150 δισεκ. το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης θα κατέρρεε και η ΕΚΤ θα αποδεικνυόταν πλήρως αναξιόπιστη.
Μετά το Brexit όλη η Ευρώπη έχει επικεντρωθεί σε ένα θέμα.
Στα προβλήματα των τραπεζών, στην τραπεζική κρίση στην Ιταλία ενώ κορυφώθηκε ο φόβος με την δήλωση βόμβα του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche bank ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη θα χρειαστούν 150 δισεκ. ευρώ για να εξυγιανθούν.
Κορυφαία τραπεζική πηγή της Unicredit που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ότι «στην Ιταλία υπάρχει μια διάσταση υπερβολής.
Προφανώς τα 360 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα είναι σοβαρό πρόβλημα αλλά όχι καταστροφικό.
Οι μεγάλες τράπεζες όπως η Unicredit και η Intesa San Paolo δεν θα χρειαστούν κεφάλαια.
Ωστόσο συνολικά για τις τράπεζες στην Ιταλία στα stress tests της ΕΚΤ στις 29 Ιουλίου θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες κάτω από 10 δισεκ. ίσως 8 με 9 δισεκ».
Η Ιταλία διαθέτει 600 τράπεζες και περίπου 360 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όλων ήταν και παραμένει ο φόβος μήπως οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιταλικών τραπεζών είναι πολύ μεγάλες – έχουν αναφερθεί ανάγκες σε κεφάλαια 40 δισεκ. – εξέλιξη που θα έπληττε τις ιταλικές τράπεζες και θα ενεργοποιούσε το bail in.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν εκδώσει 200 δισεκ. ομολογιακά δάνεια και στην περίπτωση που οι τράπεζες χρειάζονταν σημαντικά κεφάλαια η υποχρεωτική μετατροπή των ομολογιακών σε μετοχές θα προκαλούσε συστημικό σοκ στην αγορά των ομολογιακών και θα απαξίωνε ακόμη περισσότερο τις Ιταλικές τράπεζες.
Και ενώ στην Unicredit υποστηρίζουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι 8-9 δισεκ. στα stress tests ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche bank εκτίμησε ότι για να αντιμετωπιστεί σφαιρικά και αποτελεσματική η τραπεζική κρίση που υποβόσκει θα χρειαστούν 150 δισεκ. ευρώ.
Στα stress tests στις 29 Ιουλίου που αφορά 53 τράπεζες δεν θα προκύψουν σε καμία περίπτωση τέτοιας κλίμακας κεφαλαιακές ανάγκες, δεν υπάρχει το νούμερο 150 δισεκ. στα stress tests.
Αν έβγαινε τέτοιο νούμερο ότι δηλαδή οι 53 τράπεζες χρειάζονται 150 δισεκ. το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης θα κατέρρεε και η ΕΚΤ θα αποδεικνυόταν πλήρως αναξιόπιστη.
Οπότε στα stress tests δεν θα προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες.
Εκτιμάται ότι θα φθάσουν για τις 53 τράπεζες τα 18 δισεκ. το μέγιστο στο δυσμενές σενάριο adverse scenario.
Όμως τα 150 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες που προσδιορίζει η Deutsche bank ότι θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες – και οι ελληνικές περιλαμβάνονται – είναι ρεαλιστική εκτίμηση;
Η Deutsche bank δεν αναφερόταν προφανώς στα stress tests αλλά αποτελούσε μια εκτίμηση πολύ αυστηρών ερμηνειών.
Η Deutsche bank εστιάστηκε σε δύο ζητήματα
1)Στα 150 δισεκ με bail out
2)Και στο πάγωμα του bail in – BRRD.
Είναι προφανές ότι η Deutsche bank έχει κεφαλαιακό πρόβλημα και η αναφορά για ανάγκες 150 δισεκ. σίγουρα φωτογραφίζει και την Deutsche bank.
Ωστόσο έχει σημασία ότι η Deutsche bank η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ζητάει bail out δηλαδή οι ανακεφαλαιοποιήσεις να πραγματοποιούνται με κρατικά κεφάλαια και όχι μέσω της οδηγίας BRRD και Bail in.
Το παράδοξο είναι ότι η Γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ένθερμα το bail in την εμπλοκή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (μέτοχοι, ομολογιούχοι και στο τέλος καταθέτες) και η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα η Deutsche bank υποστηρίζει το bail out δηλαδή την κρατική βοήθεια.
Δεν είναι λίγο παράταιρο ή παράδοξο αυτό;
Προφανώς και όχι;
Η Γερμανία γνωρίζει ότι η Deutsche bank έχει πρόβλημα και οι πιέσεις των Ιταλών ίσως να μην πέσουν στο κενό.
Η τραπεζική ένωση μπορεί να πάει για αργότερα, ούτως ή άλλως η τραπεζική ένωση είναι στην θεωρία όχι στην πράξη.

H εκτίμηση βόμβα της Deutsche bank όπως παρουσιάστηκε στις 10 Ιουλίου 2016 ώρα 11:49 από το bankingnews

Οι ευρωπαικές τράπεζες θα χρειαστούν ένα γενναίο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης 150 δισεκ. ευρώ μέσω bailout δηλαδή κρατική βοήθεια.... προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche bank David Folkerts-Landau...σε συνέντευξη του στην Γερμανική εφημερίδα Welt am sonntag.
(Η παρέμβαση του οικονομολόγου της Deutsche bank αποτελεί απόδειξη ότι το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ νοσεί αλλά και ότι η....Deutsche bank έχει σοβαρότατο κεφαλαιακό πρόβλημα)
Η Ευρώπη κινδυνεύει με νέα τραπεζική κρίση.
O David Folkerts-Landau, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, προτείνει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ με bailout δηλαδή με κρατική βοήθεια ενώ αναφέρει ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank ζητάει ένα γενναίο πακέτο διάσωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Μάλιστα προτείνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην ΕΕ να πραγματοποιηθεί με νέα κεφάλαια κατά τα αμερικανικά πρότυπα. 
Οι αμερικανικές τράπεζες χρειάστηκαν 475 δισεκ. σε κεφάλαια και άμεση ρευστότητα.
Στην Ευρώπη με 150 δισεκ. οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιηθούν δήλωσε ο David Folkerts-Landau της "Welt am Sonntag".
Στην Ιταλία η κατάσταση των τοπικών τραπεζών προκαλεί μεγάλες ανησυχίες.
Με βάση κάποιες εκτιμήσεις οι Ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν 40 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια και η εκτίμηση αυτή μάλλον είναι ρεαλιστική, δήλωσε ο Folkerts-Landau.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche bank, Folkerts-Landau προειδοποιεί ότι η Ευρώπη είναι σοβαρά άρρωστη.
Κατά τον γερμανό οικονομολόγο, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν ιδιώτες αλλά τα κράτη, να υπάρξει κρατική ενίσχυση.
Οι τωρινοί κανόνες απαγορεύουν τις κρατικές ενισχύσεις.
Η οδηγία BRRD και το bail in δεν είναι πολιτικά εφικτή επειδή θα καταστρέψει στην Ιταλία τους ομολογιούχους και καταθέτες.
Επίσης αν ενεργοποιηθεί το bail in στην Ιταλία είναι πιθανό να εκτυλιχθεί σαν χιθονοστιβάδα το πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη.
Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών είναι μόνο σύμπτωμα.
Υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα ένας θανατηφόρος συνδυασμός....χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού χρέους και αποπληθωρισμός.
Η Ευρώπη είναι σοβαρά άρρωστη και αν δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση θα υπάρξει ατύχημα προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche bank.

Σοκάρει η προειδοποίηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche bank


Οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής Οικονομολόγου της Deutsche bank σοκάρουν και επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί υποψιάζονταν.
Οι ευρωπαικές τράπεζες είναι μεγάλος ασθενής και χρειάζεται 150 δισεκ. για να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Μόνο οι ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν 40 δισεκ.
Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η Deutsche bank προτείνει bailout και όχι bail in για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Προτείνει bailout δηλαδή κρατική βοήθεια με κρατικά κεφάλαια να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και όχι από τους ιδιώτες μετόχους, ομολογιούχους και καταθέτες bail in.
Το bailout όμως θα προκαλέσει τεράστιο dilution στους ιδιώτες μετόχους ενώ το bail in θα καταστρέψει τους ιδιώτες μετόχους, ομολογιούχους και ίσως καταθέτες.
Για τους μετόχους ισχύει το εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
Μετά το Brexit, μεγάλο μέρος του επενδυτικού κοινού έχει στραφεί προς τις ιταλικές τράπεζες που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. 
Οι ιταλικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τα 360 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Λόγω όμως των νέων κανόνων διάσωσης των τραπεζών αν οι μέτοχοι δεν ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες θα πάρουν σειρά υποχρεωτικά οι ομολογιούχοι που στην Ιταλία κατέχουν 200 δισεκ. και ακολούθως οι καταθέτες.
Αν ενεργοποιηθεί το bail in στην Ιταλία θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
Οι εξελίξεις αυτές, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση των μετοχών των ιταλικών τραπεζών - και όχι μόνο - ενώ ο κίνδυνος αθέτησης - στις ιταλικές τράπεζες έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Μέχρι στιγμής τα αιτήματα διάσωσης της Ιταλίας μέσω κρατικών κεφαλαίων έχουν ως επί το πλείστον πέσει στο κενό, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας έχουν αντιδράσει τονίζοντας ότι υπάρχουν κανόνες για την διάσωση των τραπεζών.
Η στάση της Γερμανίας προκάλεσε την αντίδραση του Renzi του πρωθυπουργού της Ιταλίας ο οποίος δήλωσε ότι "υπάρχουν τράπεζες στην Ευρώπη εκτεθειμένες σε παράγωγα που είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις ιταλικές τράπεζες" εννοώντας την Deutsche bank που έχει έκθεση σε παράγωγα 52 τρισεκ. ευρώ....
Η παρέμβαση σοκ του γερμανού οικονομολόγου της Deutsche bank αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο δεν περιορίζεται στην Ιταλία, αγγίζει την Γερμανία και άλλες χώρες.

David Folkerts-Landau: Επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche bank
Deutsche-Bank-Chefvolkswirt David Folkerts-Landau: Der Kursrückgang der Banken ist nur Symptom eines größeren Problems

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης