Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Στο 60% η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες

Deutsche Bank: Στο 60% η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες
Η ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων διαφορετικής διάρκειας αποτέλεσε σαφές σημάδι για τις προηγούμενες 7 υφέσεις
Στο 60% κυμαίνονται οι πιθανότητες για μία ύφεση στην αμερικανική οικονομία μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό από την κρίση του 2008, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.
Αυτό σημειώνουν οι αναλυτές της DB που μελετούν τη διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των μικρής και μεγάλης διάρκειας κρατικών ομολόγων, η οποία έχει συρρικνωθεί.
Η λεγόμενη καμπύλη αποδόσεων είναι επίπεδη, που είναι ο όρος για την περίπτωση που δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων ομολόγων, είναι συχνά ένας δείκτης που χρησιμοποιείται από τους οικονομολόγους για να προβλέψουν μια επερχόμενη ύφεση.
Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια έχουν αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα των μακροπρόθεσμων επιτοκίων πριν από κάθε μία από τις τελευταίες επτά υφέσεις.
Τυπικά, τα ομόλογα με μεγαλύτερες διάρκειες έχουν υψηλότερες αποδόσεις και τα ομόλογα με μικρότερες διάρκειες, χαμηλότερες αποδόσεις.
Ωστόσο, όταν η ζήτηση για ένα ομόλογο με συγκεκριμένη ωριμότητα αυξάνεται, η απόδοση του πέφτει και η τιμή του υποκείμενου ομολόγου ανεβαίνει.
Τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θεωρούνται κάτι σαν ασφαλές καταφύγιο, όπως ο χρυσός.
Οι επενδυτές τείνουν να συρρέουν σε αυτά όταν περιμένουν οικονομική αδυναμία μακροπρόθεσμα, παράλληλα με χαμηλό πληθωρισμό.
Έτσι, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να κρατήσουν τα μακροπρόθεσμα ομόλογα με χαμηλότερες αποδόσεις, επειδή αναμένουν ότι τα μελλοντικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα μειωθούν ως αποτέλεσμα της πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, που απαιτείται για την τόνωση της οικονομίας σε περίπτωση ύφεσης.
Και τους τελευταίους μήνες η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων 3 μηνών και 10 ετών έχει αρχίσει να κλείσει ταχέως, το οποίο αποτελεί ένα μήνυμα προς ορισμένους επενδυτές ότι η ύφεση μπορεί να βρίσκεται καθ' οδόν.
«Αυτή η αμείλικτη μείωση της κλίσης της καμπύλης είναι ανησυχητική», επισημαίνει η ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τον Dominic Konstam, αναφερόμενη στο γράφημα που συνδυάζει ομόλογα διαφορετικής διάρκειας έναντι των αποδόσεων τους.
«Με δεδομένη την ιστορική τάση μία πολύ επίπεδης ή αντεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων να προηγείται μια ύφεση στις ΗΠΑ, οι πιθανότητες για την επόμενη οικονομική ύφεση αυξάνονται».
Η διαφορά μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επιτοκίων είναι επίσης πιθανό να γίνει ακόμη μικρότερη.
Μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε., οι επενδυτές έχουν στραφεί στα «ασφαλή καταφύγια», όπως είναι ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα.
Το αμερικανικό κρατικό ομόλογο 10 ετών έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα απόδοσης την Τρίτη 5 Ιουλίου, στο 1,375%, ενώ το 30ετές έκλεισε στο 2,155%, καταγράφοντας επίσης ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.
Το μοντέλο ύφεσης της Deutsche Bank με βάση την καμπύλη αποδόσεων είχε φτάσει λίγο πάνω από τα επίπεδα του 70% πριν από τις δύο τελευταίες υφέσεις.
Επιπλέον, η Fed έχει αγοράσει δισεκατομμύρια δολάρια των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων τα τελευταία χρόνια, με στόχο την τόνωση της οικονομίας.
Μερικοί υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι αγορές τα προηγούμενα χρόνια έχουν αλλοιώσει την καμπύλη αποδόσεων και την έχουν καταστήσει έναν λιγότερο αξιόπιστο δείκτη.
Ακόμη και πριν από αυτό, ενώ μια πτωτική καμπύλη απόδοσης είναι μια αρκετά αξιόπιστη ένδειξη της επερχόμενης ύφεσης, έχει δώσει «ψευδή θετικά αποτελέσματα» στο παρελθόν.
Και η καμπύλη αποδόσεων στην πραγματικότητα δεν έχει γυρίσει ακόμη να κλίνει προς τα κάτω.
Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας πολύ παρόμοια δεδομένα, η Fed Νέας Υόρκης έχει υπολογίσει τις πιθανότητες ύφεσης στους επόμενους 12 μήνες στο 8,1%, μακριά από τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια των υφέσεων στο παρελθόν υφέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης