Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit και Ρωσία στην ατζέντα του ΝΑΤΟ - Το ελληνικό χρέος και το κυπριακό στη συνάντηση Obama με Τσίπρα

Brexit και Ρωσία στην ατζέντα του ΝΑΤΟ - Το ελληνικό χρέος και το κυπριακό στη συνάντηση Obama με Τσίπρα
Ο Barack Obama επισήμανε τον σημαντικότατο ρόλο της Μ. Βρετανίας μέσα στο ΝΑΤΟ 
(upd) Για μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη έκανε λόγο από τη Βαρσοβία ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε η εν λόγω αρχιτεκτονική πρέπει να έχει στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των ολοένα και αυξανόμενων συγκρούσεων σε διεθνές επίπεδο.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του νέου αυτού σχεδιασμού πρέπει να υπάρξει και συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη Ρωσία.
Συνεχίζοντας, επισήμανε το σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στη Συμμαχία, καθώς αποτελεί πόλο σταθερότητας, δύναμη ειρήνης και εποικοδομητικού διαλόγου με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι με τον ίδιο τρόπο που η Συμμαχία επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της στρατιωτικά, θα πρέπει να επιδείξει την αποφασιστικότητά της και στο να παραμείνει δεσμευμένη στον διάλογο και στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, απέχοντας από την απειλή ή την χρήση βίας, όπως προβλέπεται στην Ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον.
Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να μάθει από τα λάθη του, όχι για να δοθεί έδαφος στην επιθετικότητα, αλλά για να την αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα η διήμερη (8-9/7) Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην πολωνική πρωτεύουσα, με το «κυρίως πιάτο» της συζήτησης να αποτελείται από το Brexit και τις τεταμένες διμερείς με τη Μόσχα.

Ένα από τα «πρωταγωνιστικά» πρόσωπα της συνάντησης θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, ο οποίος αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως ανεξάρτητα από την απόφαση του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μία από τις ηγετικές χώρες της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Μάλιστα, ο κ.Cameron θα επιμείνει σε στενότερη συνεργασία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των χωρών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να καλυφθεί το «κενό» της απόσχισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εξάλλου, το νησί αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, συνεισφέροντας ταυτόχρονα σημαντικά στον προϋπολογισμός της Συμμαχίας.
Τον σημαντικό ρόλο της Μ. Βρετανίας μέσα στο ΝΑΤΟ επισήμανε και ο Αμερικανός Πρόεδρο, Barack Obama.
Ο πλανητάρχης τόνισε πως η συνεργασία σε όλους τους τομείς ανάμεσα σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι η Βρετανία είναι ένα από τα πλέον ικανά μέλη του ΝΑΤΟ.
Αν και εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, υποστήριξε πως θα υπάρξει ένα νέο επίπεδο σχέσεων και συμφωνιών ανάμεσα στο μπλοκ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, προανήγγειλε αύξηση των αμυντικών δαπανών από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.
Σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία, οι Donald Tusk, Jean Claude Juncker και Barack Obama, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ανέφεραν χαρακτηριστικά πως όποιος στρέφεται κατά των ΗΠΑ βλάπτει και την Ευρώπη.
Σε πιο ήπιους τόνους, ο Francois Hollande δήλωσε πως η Ρωσία είναι συνέταιρος, όχι απειλή για την Ε.Ε.
Ο επικεφαλής της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, υποστήριξε πριν την έναρξη της Συνόδου πως χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής γραμμής του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση της Βαρσοβίας αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τη δράση της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη.
Επίσης, διευκρίνισε πως θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.
«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι μία επίθεση εναντίον ενός συμμάχου μας θα απαντηθεί με τη μαζική δύναμη όλης της συμμαχίας.
Δε θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία», ξεκαθάρισε.
Οι δύο αντιμαχόμενες επί χρόνια πλευρές έχουν προχωρήσει σε ραγδαία αύξηση των στρατευμάτων τους στην Ανατολική Ευρώπη τους τελευταίους μηνες. 

Κάλεσμα από τον Tayyip Erdogan για καταστολή της τρομοκρατίας

Κάλεσμα για περισσότερη δράση κατά της τρομοκρατίας απηύθυνε στις χώρες του ΝΑΤΟ ο Τούρκος Πρόεδρος, Tayyip Erdogan.
Στις σημερινές του δηλώσεις πριν τη διήμερη Σύνοδο, τόνισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να «αναβαθμιστεί», προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες παγκόσμιες απειλές για την ασφάλεια.
«Όπως έχουμε δει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Κωνσταντινούπολη, Ιράκ και Σαουδική Αραβία, η διεθνής ασφάλεια γίνεται όλο και πιο εύθραυστη.
Η έννοια της απειλής για την ασφάλεια διέρχεται από μια σοβαρή αλλαγή.
Σε αυτή τη διαδικασία, το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει πιο ενεργό», υποστήριξε ο κ.Erdogan.

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Barack Obama

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναρτηθεί με τον πλανητάρχη, μετά από αίτημα του δεύτερου.
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ.Obama προγραμματίστηκε για αύριο Σάββατο στις 15:30 μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα).
Στην ατζέντα της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο, θα βρεθούνε μεταξύ άλλων το Brexit, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οικονομική κρίση και τα ενεργειακά.
Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να θέσει στον Barack Obama θέματα όπως η κρίση χρέους και το κυπριακό, αλλά και ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, με υψηλόβαθμες κυβερνητικές να επισημαίνουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε μέσα σε ένα μήνα με τους τρεις ισχυρότερους ηγέτες του πλανήτη, το ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, και τώρα τον αμερικανό.
Σημειώνεται ότι τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στη Σύνοδο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και της Συνόδου (σ.σ. σε τοπική ώρα) έχει ως εξής:

Παρασκευή 8 Ιουλίου

13:40-14:30: Υποδοχή Αρχηγών Κρατών & Κυβερνήσεων

14:30-15:15: Τελετή υποδοχής Αρχηγών Κρατών & Κυβερνήσεων - επίσημη φωτογραφία

15:30-18:30: Σύνοδος του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου

19:20: Παρακολούθηση τιμητικής υπερπτήσης αεροσκαφών

20:30-23:00: Δείπνο εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο της Πολωνίας

Σάββατο, 9 Ιουλίου

09:00-11:00: Ειδική συνεδρίαση για το Αφγανιστάν

11:00-12:00: Γεύμα Αρχηγών Κρατών & Κυβερνήσεων και Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας

12:00-14:00: Σύνοδος του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου

15:00-16:30: Συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Στις 18:30 ο Πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για την Αθήνα.










(Πρώτη Ενημέρωση: 16:52, Παρασκευή 8 Ιουλίου)
www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης