Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Πιθανό πολιτικό ατύχημα στην Ιταλία θα οδηγήσει το ευρώ σε βίαιο sell off

Morgan Stanley: Πιθανό πολιτικό ατύχημα στην Ιταλία θα οδηγήσει το ευρώ σε βίαιο sell off
Ράλι ή selloff για το ευρώ; Πολιτικό ρίσκο και ιταλικές τράπεζες οι καταλύτες
Πιθανό πολιτικό ατύχημα στην Ιταλία θα οδηγήσει το ευρώ σε ένα βίαιο sell off, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ωστόσο εάν αυτή η εξέλιξη αποφευχθεί και διασωθούν οι ιταλικές τράπεζες, το ενιαίο νόμισμα θα καταγράψει ράλι.
Η πολιτική αβεβαιότητα που απορρέει από το Brexit καθώς και η τραπεζική κρίση λόγω Ιταλίας θα ασκήσουν πίεση στο ευρώ, σημειώνει σε ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Ωστόσο τονίζει ότι «κλειδί» είναι διάσωση των ιταλικών τραπεζών, η οποία αν προχωρήσει θα οδηγήσει το ευρώ σε ράλι.
Παρά την αύξηση του volatility, η Morgan Stanley εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Brexit ως ένα τοπικό γεγονός.
Η Ευρώπης και οι αδύναμες τράπεζές της θα επηρεαστούν, ωστόσο ενδέχεται να βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις και να αποτρέψουν την κρίση.
Αυτή την περίοδο τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών βρίσκονται στο προσκήνιο.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών, ύψους 360 δισ. ευρώ, αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο ωστόσο δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο παγκόσμιας εμβέλειας.
Υπάρχει ωστόσο μια πολιτική διάσταση στο ζήτημα, όπως τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις αγορές παγκοσμίως.
Εάν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi χάσει στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όχι μόνο θα προκαλέσει πολιτική κρίση αλλά θα αυξήσει την πιθανότητα μιας αντιευρωπαϊκής κυβέρνησης με στόχο την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή εάν τεθεί σε αμφισβήτηση η θέση της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, το ευρώ θα οδηγηθεί σε ένα βίαιο sell -off.
Εάν όμως αποφευχθεί ο πολιτικός κίνδυνος, και προχωρήσει η διάσωση των τραπεζών το ευρώ θα καταγράψει ράλι.
Σε κάθε περίπτωση η Morgan Stanley διατηρεί την πρόβλεψή της για άνοδο του ευρώ, σημειώνοντας ωστόσο ότι το πολιτικό ρίσκο αποτελεί αστάθμητο παράγοντα. 

Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 8 Ιουλίου 11:59

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης