Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Κούρσα για 2 γυναίκες η μάχη για την πρωθυπουργία - Εκτός τέθηκε και ο υπ. Δικαιοσύνης, M. Gove

Βρετανία: Κούρσα για 2 γυναίκες η μάχη για την πρωθυπουργία - Εκτός τέθηκε και ο υπ. Δικαιοσύνης, M. Gove
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει την πρώτη του πρωθυπουργό μετά τη Margaret Thatcher - Στον τελικό γύρο της διαδικασίας η Theresa May και η Andrea Leadsom - Στις 9 Σεπτεμβρίου η εκλογή
Δύο υποψήφιες απομένουν πλέον στην κούρσα για τον πρωθυπουργικό θώκο στη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από τη σημερινή ψηφοφορία στο κόμμα των Συντηρητικών, με τη χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν αποκτήσει και πάλι γυναίκα πρωθυπουργό μετά τη θητεία της Margaret Thatcher στη θέση αυτή.
Συγκεκριμένα, μετά το δεύτερο γύρο ψηφοφορίας για την ηγεσία των Τόρις, στην κούρσα απομένουν η υπουργός Εσωτερικών, Theresa May, εναντίον της υπουργού Ενέργειας, Andrea Leadsom, δύο υποψήφιες που κατά τη διάρκεια της πορείας προς το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα, με την πρώτη να υποστηρίζει το «Μένουμε» και τη δεύτερη το «Φεύγουμε».
Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου μεταξύ 330 στελεχών του Συντηρητικού κόμματος, η May κέρδισε με 199 ψήφους, συγκριτικά με τις 84 της Leadsom.
Ο τρίτος υποψήφιος, υπουργός Δικαιοσύνης, Michael Gove, αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διαδικασίας με μόλις 46 ψήφους.
Σημειώνεται ότι ο Gove είχε προκαλέσει αναταραχή την προηγούμενη εβδομάδα, θέτοντας υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος, εξωθώντας ουσιαστικά εκτός διαδικασίας το μέχρι πρότινος φαβορί, Boris Johnson, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit.
Όμως, η «προδοσία» του Gove εξόργισε πολλά στελέχη του κόμματος, το οποίο και του στοίχισε στην προσπάθειά του να αναλάβει το τιμόνι του κόμματος.
Τα στελέχη των Τόρις που τάχθηκαν υπέρ του Brexit αναζήτησαν εναλλακτικό υποψήφιο για να τεθεί απέναντι από την May και τον βρήκαν στο πρόσωπο της Leadsom, μία σχετικά άγνωστη πολιτικός, η οποία μόλις πέρυσι έγινε υφυπουργός, χωρίς όμως να έχει θητεύσει ως υπουργός, το οποίο θεωρείται προϋπόθεση για να αναλάβει κανείς τη σημαντικότερη θέση στη χώρα, αυτή του πρωθυπουργού.
Η ίδια ξεκινάει τη συγκεκριμένη διεκδίκηση ως το αουτσάιντερ έναντι της πιο γνωστής May, η οποία όμως τώρα θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός της ότι αξίζει τη θέση, σε μία διαδικασία που θα βρίσκεται σε εξέλιξη όλο το καλοκαίρι.
Όποια κερδίσει θα γίνει η νέα πρωθυπουργός στις 9 Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνοντας στη θέση του David Cameron και έχοντας να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης