Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η παραίτηση των διοικητικών στελέχων του ΤΧΣ ως ακόμα μία υποχώρηση του Αλ. Τσίπρα

FT: Η παραίτηση των διοικητικών στελέχων του ΤΧΣ ως ακόμα μία υποχώρηση του Αλ. Τσίπρα
Η νέα διοίκηση θα διοριστεί στις 18 Ιουλίου και θα έχει ως κύριο έργο την επίβλεψη της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Στην παραίτηση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Financial Times, με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή της.
Όπως αναφέρει, τα τρία κορυφαία στελέχη, Άρης Ξενόφος (CEO), Γιώργος Κουτσός (αναπληρωτής CEO) και ο Αναστάσιος Γάγαλης (μέλος), παραιτήθηκαν υπό τις πιέσεις των διεθνών πιστωτών για επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η Επιτροπής Αξιολόγησης έκρινε ότι τα τρία στελέχη, που είχαν διοριστεί λιγότερο από 12 μήνες προηγουμένως από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν οι κατάλληλοι για να διαχειριστούν τις προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, προσπάθειες που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.
Η παραίτησή τους, κατά τους FT, αποτελεί και μια υποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε συγκρουστεί με τους πιστωτές για το ζήτημα των NPLs.
Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του ήταν διστακτικοί στο να προβούν σε δράσεις, επιμένοντας ότι τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων πρέπει να προστατευτούν.
Πολλοί πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθενται στα σχέδια των τραπεζών να πουλήσουν χαρτοφυλάκια NPLs σε funds - «κοράκια».
Με την παραίτηση, ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας έχει τελικά συμφωνήσει στις απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ να αλλάξει η ηγεσία του ΤΧΣ, προϋπόθεση και του τρίτου προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του ΤΧΣ, που επικαλείται η εφημερίδα, ο Γιώργος Μιχελής θα παραμείνει στη θέση του προέδρου του ΤΧΣ.
Η νέα διοίκηση θα διοριστεί στις 18 Ιουλίου και θα έχει ως κύριο έργο την επίβλεψη της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου της έκθεσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Η προηγούμενη διοίκηση επίβλεψε την επιτυχή ΑΜΚ των τεσσάρων τραπεζών, καθώς και την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών από την εταιρεία Spencer Stuart, με βάση την οποία τόσο η Λούκα Κατσέλη, διευθύνουσα σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης, όσο και 16 ακόμα στελέχη θα χάσουν τις θέσεις τους, κρινόμενοι ως μη επαρκείς, βάσει του νέου κανόνα για τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των ελληνικών τραπεζών, με μεγάλα ποσοστά σε Εθνική και Πειραιώς και μικρότερα σε Alpha Bank και Eurobank.
Ωστόσο, η διοίκησή του υστερούσε στην «εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία» που απαιτεί η προσπάθεια για μείωση των NPLs, ανέφερε πηγή από το περιβάλλον της Επιτροπής Αξιολόγησης στους FT.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης συστάθηκε από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς αποτελούσε προαπαιτούμενο του προγράμματος διάσωσης.
«Πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα [διαχείριση NPLs] που απαιτεί καλά καταρτισμένη διοίκηση, ώστε να καταγραφεί πρόοδος στον επιθυμητό ρυθμό», ανέφερε η ίδια πηγή

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης