Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η δημιουργία της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η δημιουργία της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής
Τη σημερινή έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει τελική ψηφοφορία σχετικά με τις τεχνικές τροποποιήσεις που θα προκύψουν έπειτα από την αναθεώρησή τους από γλωσσομαθείς νομικούς
Υπερψηφίσθηκε σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία του νέου οργανισμού ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης συνόρων, με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή» (ΕΣΑ).
Ο νέος αυτός Οργανισμός θα αποτελείται από την αναθεωρημένη και ενισχυμένη Frontex και τις εθνικές αρχές διαχείρισης συνόρων.
Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε με 483 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 48 αποχές.
Τη σημερινή έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει τελική ψηφοφορία σχετικά με τις τεχνικές τροποποιήσεις που θα προκύψουν έπειτα από την αναθεώρησή τους από γλωσσομαθείς νομικούς.
Αυτό, θα επιτρέψει στο Συμβούλιο να εκδώσει το τελικό κείμενο της πρότασης.

Δηλώσεις Timmermans και Αβραμόπουλου

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσαν τα εξής:
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την σημερινή έγκριση της πρότασης σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν θέλουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τη μεταναστευτική κρίση και να διατηρήσουμε το χώρο Σένγκεν ως ένα χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, οφείλουμε να ενισχύσουμε την κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση που ενέκρινε σήμερα το Κοινοβούλιο αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αποτελεί επίσης απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί ταχέως και με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις της. Όταν η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της τον Δεκεμβρίου του 2015, ζητήθηκε από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να ασχοληθούν με το θέμα αυτό κατεπειγόντως. Από τον Δεκέμβριο, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεργάστηκαν εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διασφαλίσει μια πραγματικά συλλογική ευρωπαϊκή διαχείριση των συνόρων μας, βάσει της αρχής ότι η ασφάλεια των κοινών εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά κοινή ευθύνη όλων των χωρών της Ένωσης. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν πλέον ελλείψεις σε προσωπικό ή σε εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις στα εξωτερικά μας σύνορα. Τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους μέλους είναι τα εξωτερικά σύνορα όλων των κρατών μελών. Ο νέος οργανισμός θα στηρίζει, θα παρακολουθεί και, όποτε κρίνεται αναγκαίο, θα  ενισχύει τα εθνικά σώματα συνοριοφυλάκων, δίνοντας κυρίως έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αποτροπή των αδυναμιών  όσον αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
Τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν την εθνική τους κυριαρχία και οι εθνικές συνοριοφυλακές θα παραμείνουν οι κύριοι φορείς υπεύθυνοι για τη διαχείριση των συνόρων τους, ενώ ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας: σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν ένα κράτος μέλος θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι σε θέση να παρέμβει, εκμεταλλευόμενη την πληθώρα από πόρους που παρέχουν τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να προχωρήσουν στις επίσημες ενέργειες για να οριστικοποιήσουν την έγκριση. Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή  να μπορέσει να αποδώσει αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν.»

Δηλώσεις εισηγητού Artis Pabriks

«Είναι ένα ευχάριστο νέο στους χαλεπούς πολιτικούς καιρούς των ημερών » δήλωσε ο Λετονός εισηγητής, Artis Pabriks, εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε συνέντευξη Τύπου μετά την ψηφοφορία.
Ο ίδιος, αναγνώρισε ότι ο νέος οργανισμός «δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για το μεταναστευτικό και για τη σωστή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, είναι παρ' όλα αυτά ένα σημαντικό πρώτο βήμα».
Η δημιουργία μιας δεξαμενής 1.500 εφέδρων συνοριοφυλάκων ταχείας αντίδρασης είναι το καινούργιο πλεονέκτημα της ΕΣΑ. Κάθε κράτος θα ορίζει τους συνοριοφύλακες με τους οποίους θα συμμετέχει.
Η Λετονία για παράδειγμα θα συμμετέχει με 30, η Ελλάδα με 50, η Κύπρος με 8.
Απαντώντας στα ερωτήματα δημοσιογράφων ο Pabriks εξήγησε, ότι οι συνοριοφύλακες της ΕΣΑ δεν είναι στρατιώτες και δεν πρόκειται για έναν εν τη γενέσει στρατό της Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης