Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Deutsche Welle: Εις βάρος της Ελλάδας η συμφωνία με τη Fraport λέει το Die Linke

Deutsche Welle: Εις βάρος της Ελλάδας η συμφωνία με τη Fraport λέει το Die Linke
Η γερμανική εταιρεία πήρε μόνο τα κερδοφόρα αεροδρόμια - Τα ζημιγόνα έμειναν στο κράτος
Ποια είναι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την παραχώρηση ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport;
Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα επερώτησης του κόμματος «Die Linke», σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Σε μια πρώτη αντίδραση ο εκπρόσωπος για θέματα μεταφορών της Κ.Ο. του κόμματος Herbert Behrens χαρακτηρίζει την κυβερνητική αντίδραση απογοητευτική, λέγοντας: «Δεν πήραμε κάποιες επαρκείς και λεπτομερείς απαντήσεις αλλά πληροφορίες αναφορικά με την αναρμοδιότητα και άλλα παρόμοια ζητήματα, τα οποία όμως δεν ήταν αντικείμενο της επερώτησης».
Πράγματι, στις 14 πτυχές της επερώτησης η κυβέρνηση δίνει λακωνικές απαντήσεις.
Συνοψίζοντας τα σημαντικότερα σημεία των απαντήσεων προκύπτουν τα εξής:
- Σε ό,τι αφορά τις επαφές με τη Fraport πριν από την υπογραφή του συμβολαίου παραχώρησης η γερμανική κυβέρνηση «δεν αποκλείει» στο περιθώριο κάποιων εκδηλώσεων να υπήρξαν «επαφές» με εκπροσώπους της Fraport ή του κρατιδίου της Έσσης, το οποίο κατέχει το 31,34% των μετοχών της (20,01 % η Δημοτική Επιχείρηση Φρανκφούρτης, 8,45% η Lufthansa και τα υπόλοιπα ιδιώτες επενδυτές).
- Η κυβέρνηση δεν διαθέτει όμως πληροφορίες ότι στο πλαίσιο εκδηλώσεων και συναντήσεων υπήρξαν συνομιλίες εκπροσώπων της ή «υφιστάμενων» κρατικών οργάνων για θέματα που σχετίζονται με την παραχώρηση των αεροδρομίων. Αναφορικά με την ανάθεση της διαχείρισης των αεροδρομίων στη Fraport και στον Όμιλο Κοπελούζου η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν είχε καμία εμπλοκή και ότι δεν έχει γνώση για το περιεχόμενο του συμβολαίου με το ΤΑΙΔΕΠ.
- Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων αποτελεί μέρος των όρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ Αθηνών και Τρόικας στο Μνημόνιο αναφορικά με το μακροοικονομικό πρόγραμμα του ΕΜΣ. Το Μνημόνιο στο σύνολό του υπερψηφίστηκε πρώτα από το γερμανικό κοινοβούλιο και μετά επικυρώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.
Πάντως, για το Die Linke η συμφωνία με τη Fraport είναι σε βάρος της Ελλάδας.
Όπως υποστηρίζεται, στη γερμανική εταιρεία παραχωρήθηκαν μόνο κερδοφόρα αεροδρόμια ενώ τα ζημιογόνα παρέμειναν στο κράτος.
Επίσης, ενώ ο νέος διαχειριστής ανακοινώνει επενδύσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ, παράλληλα καταθέτει αίτημα χρηματοδότησης από το επενδυτικό πακέτο της ΕΕ ώστε να χτίσει ένα νέο αεροδρόμιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης