Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η πιθανότητα οικονομικής διάχυσης του Brexit αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τις ΗΠΑ

Goldman Sachs: Η πιθανότητα οικονομικής διάχυσης του Brexit αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τις ΗΠΑ
Μετά τη νίκη του Brexit η Goldman μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ έως το 2%, ενώ προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί σε μία «ήπια ύφεση» από τις αρχές του 2017
Η μετάδοση των προβλημάτων από τον χρηματοπιστωτικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), επεσήμανε η Goldman Sachs σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου.
Η επενδυτική τράπεζα είπε ότι η μετάδοση των οικονομικών προβλημάτων ήταν μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ απ' ότι ένα χτύπημα στο εμπόριο, ως αποτέλεσμα της οποιασδήποτε κάμψης στη βρετανική ανάπτυξη.
«Παρά το γεγονός ότι μια συστολή της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ήταν καλή για τις ΗΠΑ, όσον αφορά το εμπόριο η μετάδοση των προβλημάτων θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμη...
Ο κίνδυνος της οικονομικής διάχυσης είναι μεγαλύτερος», τονίζει η Goldman Sachs σε έκθεσή της.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των πιο οικονομικά διασυνδεδεμένων χωρών στον κόσμο, σύμφωνα με την τράπεζα.
Αναφέρει δε ότι η συνολική έκθεση του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 919 δισ. δολ., ξεπερνώντας κατά πολύ την έκθεσή του σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου κατέχουν συνολικά 1,4 τρισ. δολ. οικονομικών απαιτήσεων για δανειολήπτες από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Goldman Sachs, που επικαλείται στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
«Το καθεστώς των κεντρικών τραπεζών και του κανονιστικού πλαισίου μετά την οικονομική κρίση θα έπρεπε να περιορίσουν τις ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα», πρόσθεσε η Goldman.
Μετά την ψηφοφορία υπέρ του Brexit την Πέμπτη 23 Ιουνίου, η Goldman μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά το Β' εξάμηνο του 2016 έως το 2% σε ετήσια βάση, από 2,25% προηγουμένως.
Προειδοποίησε, επίσης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να βρεθεί σε μία «ήπια ύφεση» από τις αρχές του 2017.
Η τράπεζα είπε ότι το σοκ του Brexit απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Η Fitch Ratings προχώρησε ακόμη περισσότερο σήμερα και προέβελψε ότι η Fed θα καθυστερήσει την επόμενη αύξηση επιτοκίων μέχρι το Δεκέμβριο.
Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πέραν του Μαρτίου του 2017 και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ήταν πιθανό να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 0,25% εντός του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης