Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα «ναι» και τα «όχι» στον εκλογικό νόμο - Γιατί αισιοδοξούν στο Μαξίμου - Όλο το παρασκήνιο με το 3%

Τα «ναι» και τα «όχι» στον εκλογικό νόμο - Γιατί αισιοδοξούν στο Μαξίμου - Όλο το παρασκήνιο με το 3%
Με τη γλώσσα των αριθμών αλλά και των ισορροπιών όπως αυτές διαμορφώνονται στον κοινοβουλευτικό χάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο στόχος των 200 βουλευτών δεν είναι «άπιαστο όνειρο»
«Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο» θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο να συγκεντρώσει τελικά την αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 της ολομέλειας -  δηλαδή, 200 βουλευτές - ώστε οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με το νέο εκλογικό σύστημα.
Η κυβερνητική πρόταση, η οποία σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές θα κατατεθεί το πιθανότερο την Παρασκευή 1η Ιουλίου του 2016 στη Βουλή, θα έχει στον πυρήνα της την «απλή και ανόθευτη αναλογική» με πλήρη κατάργηση του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα, δεν θα περιλαμβάνει κατάτμηση των τεσσάρων μεγάλων περιφερειών, ενώ θα διατηρείται το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και θα καθιερώνεται και το δικαίωμα ψήφου στο 17ο έτος.

Η συζήτηση για το πλαφόν εισόδου του 3%

Κυβερνητικές αλλά και κομματικές πηγές ανέφεραν στο bankingnews.gr, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει ακόμα και να δεχθεί μια μικρή μείωση στο πλαφόν εισόδου στη Βουλή, σημειώνοντας πως οι «ευαίσθητες» ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ή για την αποφυγή εισόδου στη Βουλή «γραφικών ή ύποπτων κομματικών σχηματισμών» μπορούν να διασφαλιστούν με άλλους τρόπους, όπως η υποχρέωση κάθε κόμμα να έχει υποψήφιους στο 70% ή το 80% της Επικράτειας για να μπορεί να εισέλθει στη Βουλή.
Αυτό, θα ικανοποιούσε και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο  όποιος θέτει ως κόκκινη γραμμή τη διατήρηση του πλαφόν του 3%, αλλά και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, που το θέτει και αυτός ως απαράβατο όρο για να συναινέσει.
Σε κάθε περίπτωση, από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως μια μικρή μείωση στο πλαφόν εισόδου θα προκύψει εφόσον κάποιο κόμμα τοποθετηθεί στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και το ζητήσει ως όρο για να στηρίξει και να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.

Εκκίνηση από 178 «ναι» στην κυβερνητική πρόταση - Στήριξη από ΑΝ.ΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων

Όλα δείχνουν πως μετά τον γύρο επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις συνεννοήσεις σε επίπεδο συνεργατών και κομματικών στελεχών, το «ναι» στην κυβερνητική πρόταση θα πουν εκτός από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. - και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).
Συνολικά η κυβέρνηση μπαίνει στη συζήτηση στη Βουλή με σίγουρες 178 ψήφους, που είναι και οι έδρες που έχουν τα ανωτέρω κόμματα στο σύνολό τους.

Βλέπουν «ναι» και στο Ποτάμι

Στο Μέγαρο Μαξίμου διάχυτη είναι η αίσθηση, ότι εν τέλει και ο Σταυρός Θεοδωράκης θα στηρίξει την απλή αναλογική, με τον ίδιο μέχρι τώρα να τάσσεται υπέρ της διατήρησης ενός έστω και μειωμένου μπόνους εδρών.
«Είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις από το Ποτάμι» ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, που συμπλήρωνε ότι «θα ασκηθεί μεγάλη πολιτική πίεση στο κόμμα του Σταύρου Θεοδοράκη, το οποίο αν δεν στηρίξει την κυβερνητική πρόταση θα επιβεβαιώσει την φημολογία ότι συμπορεύεται με 'μυστική συμφωνία' με τη Νέα Δημοκρατία».
Η ίδια πηγή δεν απέκλειε να υπάρξουν «τόσο ζωηρές και έντονες εσωκομματικές ζυμώσεις στο Ποτάμι που να οδηγήσουν ακόμα και σε διαφοροποιήσεις βουλευτών στην επίμαχη ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο, με κάποιους που έχουν πιο προοδευτικό πρόσημο να ψηφίζουν «ναι».
Μάλιστα, η ίδια πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «ο κ.Θεοδωράκης θα πρέπει να διαχειριστεί την επιλογή του να καταψηφίσει την απλή αναλογική με τρόπο ώστε να μην διχάσει ή διαλύσει το κόμμα του, αλλά και να μην ταυτιστεί με το 'παλιό' αρνούμενος μια ιστορική ευκαιρία για την εφαρμογή ενός δημοκρατικότερου και δικαιότερου εκλογικού συστήματος».
Συνολικά το Ποτάμι διαθέτει 10 έδρες.

Δύο «ναι» και δυο «όχι» από τους ανεξάρτητους βουλευτές - πως θα ψηφίσουν

Δύο «ναι» και δύο «όχι» φαίνεται πως θα... εισπράξει από τους ανεξάρτητους βουλευτές η κυβερνητική πρόταση στην ψηφοφορία στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.
Όλα δείχνουν πως τα δύο «όχι» θα ακουστούν από τα χείλη του Λεωνίδα Γρηγοράκου και του Χάρη Θεοχάρη.
Ο πρώτος επιθυμεί τη διατήρηση ενός έστω και μικρού μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, καθώς όπως λέει στους συνομιλητές του «ενδιαφέρεται για τη χώρα και όχι για τα κόμματα και πως ο τόπος χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και δεν πρέπει να μπει σε εκλογικές περιπέτειες και ακυβερνησία».
Όσο για το «όχι» από τον Χάρη Θεοχάρη, αυτό φαίνεται πως προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι ο ίδιος βρίσκεται ένα βήμα πριν την ένταξή του στη Νέα Δημοκρατία και συνεπώς θα συμπορευθεί μαζί της και στο ζήτημα του εκλογικού νόμου.
«Ναι» στην κυβερνητική πρόταση αναμένεται να πουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης, με τον πρώτο να έχει μιλήσει επανειλημμένα υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος με κατάργηση του μπόνους και τον δεύτερο να είναι ένθερμος υποστηρικτής της απλής, «ανόθευτης» αναλογικής λόγω και της αριστερής καταβολής του.

«Όχι» από το Κ.Κ.Ε.

«Στρίμωγμα» βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο κόμμα του Περισσού, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να διερωτώνται τις τελευταίες ημέρες πώς θα καταψηφίσει το Κ.Κ.Ε. ένα πάγιο αίτημα που διατυπώνει εδώ και χρόνια για καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής.
«Όσα λέγονται από το Κ.Κ.Ε. και τα στελέχη το τελευταίο διάστημα είναι προσχηματικά και αποτελούν προφάσεις για να μην στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση» ανέφερε υψηλόβαθμη κομματική πηγή και συμπλήρωνε με νόημα πως «ακόμα και αν καταργούσαμε το πλαφόν εισόδου πάλι θα έβρισκε κάτι το Κ.Κ.Ε. για να πει «όχι»».
Η ίδια πηγή που μετέχει στις διεργασίες για τον σχηματισμό την κυβερνητικής πρότασης σημείωνε επίσης ότι «ο εκλογικός νόμος που θα καταθέσει η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει 'σπάσιμο' των μεγάλων περιφερειών και κάνει σεβαστό το αίτημα τόσο του Κ.Κ.Ε., όσο και του Βασίλη Λεβέντη, ώστε να μπορούν να εκλέγουν βουλευτές που επιθυμούν οι αρχηγοί ή σταυροδοτεί ο κομματικός μηχανισμός».
Για τους λόγους αυτούς στο Μαξίμου θεωρούν ότι ένα «όχι» από τα αριστερά έδρανα θα γυρίσει μπούμερανγκ στο Κ.Κ.Ε. και θα το εκθέσει ιστορικά.
Το  Κ.Κ.Ε. διαθέτει 15 έδρες.

Προς το «ναι» κινείται η Χ.Α.

«Ναι» στην απλή και ανόθευτη αναλογική με κατάργηση του μπόνους των εδρών, διατήρηση του πλαφόν εισόδου στο 3% χωρίς σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών αναμένεται να πουν στην ψηφοφορία και οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με την κυβέρνηση από την πλευρά της να ξεκαθαρίζει ότι δεν στηρίζεται και δεν επιδιώκει της ψήφους της.
Συμφώνα με πληροφορίες η Χρυσή Αυγή θα περιμένει πάντως να δει και την τελική πρόταση της κυβέρνησης.

Ψάχνοντας 22 «ναι» - από πού μπορεί να προκύψουν

Με τη γλώσσα των αριθμών αλλά και των ισορροπιών όπως αυτές διαμορφώνονται στον κοινοβουλευτικό χάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο στόχος των 200 βουλευτών δεν είναι «άπιαστο όνειρο».
Η κυβέρνηση εκκινεί με 178 «ναι» και αναζητά 22 ακόμα.
Με δύο «ναι» από τους ανεξάρτητους βουλευτές, 18 υπέρ από την Χρυσή Αυγή, ακόμα και αν το Μαξίμου δεν στηρίζεται στις ψήφους του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου συγκεντρώνει ήδη 198 «ναι».
Υπολείπονται δυο ακόμα «ναι» για να λάβει ο νέος εκλογικός νόμος την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία και να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτές οι δύο ή και περισσότερες ψήφοι θα βρεθούν από το Ποτάμι που όπως λένε «πέφτει πλέον όλη η πίεση και το βάρος της πολιτικής αλλά και ιστορικής ευθύνης».
Όσο για τη στάση του Κ.Κ.Ε. θεωρούν δεδομένο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει.

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης