Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Ρέγκλινγκ προσγείωσε απότομα την Ελλάδα - Η Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ θα βαθμολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα

Ο Ρέγκλινγκ προσγείωσε απότομα την Ελλάδα - Η Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ θα βαθμολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα
O δρόμος προς τη δόση του Σεπτεμβρίου -  φθάνει τα 2,8 δισ. ευρώ αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα δοθεί στο σύνολό της ή θα σπάσει σε υποδόσεις - είναι στρωμένος με δεκάδες νέα προαπαιτούμενα.
Μετά τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος «προσγείωσε» απότομα  τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, σειρά έχει η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ να… βαθμολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό θα γίνει είτε από το βήμα του Economist εφόσον η Ρουμάνα οικονομολόγος επιλέξει στείλει επίσημο μήνυμα για την συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, είτε στα πηγαδάκια που θα στηθούν στο περιθώριο του συνεδρίου και τα οποία προσφέρονται για διαπραγματεύσεις αλλά και για ζυμώσεις…
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Economist η εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα παρευρεθεί στο πάνελ της συζήτησης για την «πορεία εφαρμογής του τρίτου μνημονίου» και έτσι οι τοποθετήσεις τις οποίες θα κάνει αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τη στιγμή που το Ταμείο επιμένει πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ενώ πιέζει για περαιτέρω ελάφρυνση το ελληνικό χρέος.
Το μόνο σίγουρο για την κα Βελκουλέσκου είναι ότι μετά τους πολιτικούς αρχηγούς έχει καταφέρει και συγκεντρώνει πάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι η πρώτη φορά που η ίδια δεν έρχεται ως επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ αλλά με ως εκπρόσωπος του Ταμείου στην εκδήλωση.
Και ενώ στην κυβέρνηση είναι ακόμη «νωποί» οι διάλογοι  της με τον Πόουλ Τόμσεν όπου τα δύο κορυφαία στελέχη του Ταμείου είχαν φτάσει να εξυφαίνουν σενάρια χρεοκοπίας της χώρας με το ομόλογο των 2,3 δισ. ευρώ που καλείται να πληρώσει στην ΕΚΤ η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου.
Μετά την «σκληρή» Ντέλια  ειδικό βάρος αποκτά ο σχολιασμός που θα κάνει για το  ελληνικό πρόγραμμα ο Ντέκλαν Κοστέλο εκπρόσωπος της Ε.Ε.,ο οποίος αναμένεται στα εστιάσει στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και στα προπαιατούμενα του Φθινοπώρου.
Σε άλλο στρογγυλό τραπέζι θα μιλήσουν οι κ.κ. Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) οι οποίοι θα στρέψουν το ενδιαφέρον  στις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Θα μιλήσουν για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, με την επαναφορά του waiver ή και την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Θα επιμείνουν όμως και για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα για να πάρει μια ανάσας ρευστότητας η ελληνική οικονομία.
Την ελληνική οπτική θα δώσουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο πρώην υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης, που θα μιλήσουν στο ίδιο συνέδριο, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls στη χώρα μας.
Πολιτικό μήνυμα από το συνέδριο του Econοmist θα στείλουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το «παρών» θα δώσουν ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Τζον Μπρούτον, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, κ.ά.
Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Κεντρική επιδίωξη των στελεχών του οικονομικού επιτελείου στις ολιγοήμερες συναντήσεις που θα έχει με τους εκπροσώπους των πιστωτών από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον είναι να «κλειδώσουν» τον κατάλογο με τα προαπαιτουμένα που θα συζητηθούν το φθινόπωρο.
Με δεδομένο ότι ο βαθμός δυσκολίας της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από την πρώτη, η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και θα επιχειρήσει να αποφύγει τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα.
Τη μεγάλη δηλαδή περιπέτεια που έζησε με το κλείσιμο της πρώτης συμφωνίας, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και αφού πέρασε το Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων (σ.σ. που ήταν τα δύο ορόσημα), έφθασε τελικά να κλείσει του… Αγίου Πνεύματος.
Σε περίπτωση που το έργο επαναληφθεί, τότε μία νέα πολύμηνη καθυστέρηση θα είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία, που δίνει μάχη για να ξεφύγει από την ύφεση και για τον λόγο αυτό έχει ανάγκη τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να μπορέσει να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους (σ.σ. φθάνουν τα 9 δισ. ευρώ).
Ομως, ο δρόμος προς τη δόση του Σεπτεμβρίου -  φθάνει τα 2,8 δισ. ευρώ αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα δοθεί στο σύνολό της ή θα σπάσει σε υποδόσεις - είναι στρωμένος με δεκάδες νέα προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο που «σφράγισε» τη συμφωνία με τους θεσμούς, περιλαμβάνει συνολικά 45 μνημονιακές δράσεις, στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα καλύψουν το κόστος των μειώσεων στις συντάξεις, η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για να «ξεπαγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια, το ακαταδίωκτο για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ κ.ά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης