Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι προβλέπουν οι διεθνείς τράπεζες ότι θα συμβεί με το Brexit; - Τι προτείνουν στους επενδυτές;

Τι προβλέπουν οι διεθνείς τράπεζες ότι θα συμβεί με το Brexit; - Τι προτείνουν στους επενδυτές;
Σημαντικές ζημίες για τις βρετανικές μετοχές - Μεγαλύτερος ο αντίκτυπος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μικρότερος για τις ΗΠΑ
Σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών προβλέπουν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως στην περίπτωση που το Brexit υπερισχύσει στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο για τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αγγλικών, καθώς οι δεύτερες θα ωφεληθούν σταδιακά από την υποτίμηση της στερλίνας.
Τέλος, επισημαίνουν ότι ούτε και οι αμερικανικές μετοχές θα βγουν αλώβητες από την όλη διαδικασία, καταγράφοντας σημαντικές ζημίες το πρώτο διάστημα.
Αναλυτικά οι προβλέψεις ανά τράπεζα έχουν ως εξής:

Morgan Stanley
Σε περίπτωση νίκης του «Φεύγουμε», το βασικό σενάριο είναι μία υποχώρηση του δείκτη FTSE 100 στις 5.000-5.300 μονάδες, από τα σημερινά επίπεδα των 6.220 μονάδων, δηλαδή γίνεται λόγος για μία βουτιά της τάξης έως και 20%.
Επίσης, για το δείκτη Euro Stoxx 50 προβλέπεται υποχώρηση στις 2.400-2.550 μονάδες, από τις 2.947 που έκλεισε σήμερα, δηλαδή επίσης γίνεται λόγος για μία υποχώρηση της τάξης του 20%.

BofA Merrill Lynch
Προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κινηθούν σε ένα εύρος της τάξης του 10% προς κάθε κατεύθυνση σε περίπτωση νίκης του Brexit.
Μία νίκη του «Φεύγουμε» ενέχει τον κίνδυνο ενός ξεπουλήματος όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ευρώπη και, σε μικρότερο βαθμό, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το sell-off στην Ευρώπη θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υποχώρηση 6%-7% και για τον S&P 500.
Επισημαίνει δε ότι υπάρχει ένας «μη ποσοτικοποιημένος κίνδυνος» που αφορά το εάν άλλες χώρες της Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να φύγουν από την Ένωση.
Η τράπεζα συνιστά τη λήψη θέσεων long τόσο σε ευρωπαϊκές μετοχές χαμηλού κινδύνου με ισχυρά μερίσματα όσο και στο δείκτη SXDP, ενώ αντίθετα προτείνει θέσεις short στο δείκτη SX3P.
Θέσεις long προτείνει επίσης στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για μερίσματα των Ευρωπαϊκών δεικτών και στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών.

Goldman Sachs
Κατά μέσο όρο, το ERP (ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών) έχει αυξηθεί κατά περίπου 150 μονάδες βάσης σε παλαιότερα γεγονότα ξεπουλήματος για την αποστροφή κινδύνου.
Αν το Brexit καταλήξει σε ένα παρόμοιο σενάριο, μία αύξηση στο ERP κατά 150 μονάδες βάσης από τα επίπεδα του τέλους Μαΐου θα ωθήσει τον Stoxx 600 μέχρι 280 μονάδες χαμηλότερα και τον Euro Stoxx 50 στις 2.400 μονάδες.
Ο σοβαρότερος κίνδυνος από ένα sell-off αφορά τις εγχώριες μετοχές στη Βρετανία και ιδιαίτερα εκείνες με υψηλή ευαισθησία στις επενδυτικές δαπάνες.

JPMorgan
Στο σενάριο επικράτησης του «Φεύγουμε», οι μετοχές της ευρωζώνης πιθανότατα θα υποαποδόσουν εκείνων του Ηνωμένου Βασιλείου, των οποίων η σχετική επίδοση θα πρέπει να βοηθηθεί από την αδυναμία της στερλίνας.
Παραμένει overweight για τις βρετανικές μετοχές, οι οποίες διαπραγματεύονται «δεδομένα φθηνά».

Citigroup
Με δεδομένες την πρόσφατη αδυναμία στις μετοχές, μία πιθανή αντίδραση της νομισματικής πολιτικής και το νέο καθεστώς τιμών στην αγορά πετρελαίου, το βασικό σενάριο για ένα Brexit προβλέπει μία υποχώρηση περίπου 5%.
Στο απώτατο άκρο του φάσματος για το πιθανό αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 10%-20%.
Η αδυναμία του συναλλάγματος, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει, εν καιρώ, να υποστηρίξει θετικές αποδόσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση την επιστροφή του ακραίου συστημικού κινδύνου.

Deutsche Bank
Προβλέπει μία υποχώρηση της τάξης του 10% για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Συστήνει θέση overweight για τον FTSE, underweight για τον DAX.
Σε περίπτωση Brexit, οι βρετανικές μετοχές θα υπεραποδόσουν έναντι των ευρωπαϊκών, με δεδομένη την πιθανή υποτίμηση της στερλίνας, καθώς και την αμυντική δομή της βρετανικής αγοράς.

Jefferies
Βλέπει υποχώρηση της τάξης του 5% -10% για τις τράπεζες στο δείκτη FTSE, ενώ για τις τράπεζες της ευρωζώνης προβλέπει πτώση τουλάχιστον στο ίδιο ποσοστό, εάν όχι ακόμη μεγαλύτερη.

J. Safra Sarasin (επενδυτική τράπεζα)
Ένα «ναι» στο Brexit θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα τα χρηματιστήρια χαμηλότερα κατά 8% -10%.

Liberum (επενδυτική τράπεζα)
Συστήνει την κατοχή μετοχών από βρετανικές φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείας τεχνολογίας και χημικών σε περίπτωση Brexit.

(Πρώτη Ενημέρωση: 21:35, Τρίτη 21 Ιουνίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης