Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να παγώσει τις πληρωμές από τα προγράμματα ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να παγώσει τις πληρωμές από τα προγράμματα ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα
Αφορμή η έρευνα των ελληνικών αρχών για την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο των κατασκευαστικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να πάψει όλες τις πληρωμές από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης/Συνοχής για την Ελλάδα για τα προγράμματα 2014-2020.
Αυτό επιβεβαιώνεται από εσωτερικό έγγραφο που παρουσιάζει το δίκτυο New Europe και φέρει την υπογραφή του Walter Deffaa, Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο λόγος για την παύση των πληρωμών από την Επιτροπή είναι μια έρευνα των ελληνικών αρχών για τον ανταγωνισμό, η οποία αφορά πιθανή χειραγώγηση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για τα μεγάλα έργα υποδομής.
Ενώ η επιστολή κυκλοφόρησε εσωτερικά στις 17 Ιουνίου, αναμένεται ότι η απόφαση δεν θα ανακοινωθεί παρά αφότου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ολοκληρώσει το ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά προτού η αρχή για τον ανταγωνισμό εξετάσει την υπόθεση, στις 21 Ιουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε στο New Europe εάν ο πρόεδρός της συζήτησε το θέμα με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ή ως προς το ποσό των χρημάτων που θα επηρεαστούν από την απόφαση αυτή.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι ελληνικές αρχές που ασχολούνται με την υπόθεση έχουν «ήδη αναγνωρίσει μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στο καρτέλ όλες τις μεγάλες εγχώριες εταιρίες στις κατασκευές και μεγάλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».
Το καρτέλ υποτίθεται ότι ήταν ενεργός για πάνω από 27 χρόνια, από το 1989 μέχρι φέτος, στον τομέα της οδοποιίας, των σιδηροδρόμων, του μετρό και στα έργα παραχώρησης.
Ο Γενικός Διευθυντής επιβεβαιώνει ότι ορισμένα από αυτά τα έργα «σίγουρα θα έχουν συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της Ε.Ε.».
Το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας είναι το μόνο στοιχείο για το οποίο δεν θα παγώσει η χρηματοδότηση.
Περαιτέρω αξιώσεις πληρωμών δεν θα εξεταστούν, γράφει ο Deffaa, «εκτός και αν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πιστοποιημένων δαπανών».
Σύμφωνα με πηγή στο γραφείο του έλληνα πρωθυπουργού, το έγγραφο που υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή χαρακτηρίζεται ως «μία από τις χιλιάδες των εσωτερικών εγγράφων που κυκλοφορούν» και υψηλά ιστάμενα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν διαβεβαιώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύουν να «χειριστούν το θέμα με αυτόν τον τρόπο».

GREECE_Page_1

GREECE_Page_2

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης