Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Ο κίδνυνος του Brexit συγκρατεί το πετρέλαιο και ενισχύει τις τιμές του χρυσού

Commerzbank: Ο κίδνυνος του Brexit συγκρατεί το πετρέλαιο και ενισχύει τις τιμές του χρυσού
Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - Προς το παρόν οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να αγοράζουν το πολύτιμο μέταλλο, ενο ο «μαύρος χρυσός» συγκρατείται κάτω από τα 50 δολ./βαρέλι
Λίγο πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από την Ε.Ε., η αποστροφή κινδύνου παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην αγορά.
Τα κυκλικά εμπορεύματα θα πρέπει, επομένως, να παραμείνουν υπό πίεση, σημειώνει στην τελευταία της έκθεση η αναλύτρια της Commerzbank, Barbara Lambrecht.
Η τιμή του πετρελαίου πιθανότατα θα κυμανθεί κάτω από 50 δολ./βαρέλι μέχρι την Παρασκευή 24 Ιουνίου.
Αντίθετα, η τιμή του χρυσού θα πρέπει να συνεχίσει την κερδοσκοπική της πορεία και να αναρριχηθεί σε νέα υψηλά έτους, υπογραμμίζει η αναλύτρια.
Στα βασικά σημεία της έκθεσης περιλαμβάνονται οι εξής επισημάνσεις:
«Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι αυτή την εβδομάδα.
Αυτό οφείλεται λιγότερο στο θεμελιώδες περιβάλλον και περισσότερο στο γεγονός ότι η αποστροφή κινδύνου στην αγορά έχει αυξηθεί σημαντικά ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Η υψηλή αβεβαιότητα θα πρέπει να κρατήσει την τιμή του πετρελαίου υπό έλεγχο, μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να παραμείνει στην Ε.Ε., η τιμή θα ανακάμψει κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας συναλλαγών και σύντομα θα σκαρφαλώσει πάνω από τα 50 δολάρια και πάλι.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι οργανισμοί ενέργειας μόλις επιβεβαίωσαν ότι επί του παρόντος η προσφορά αργού πετρελαίου μόλις επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.
Αντίθετα, ο χρυσός επωφελείται από την αβεβαιότητα εν όψει του δημοψηφίσματος, ειδικά καθώς η Fed επίσης είπε ότι πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.
Η τιμή του χρυσού έχει αναρριχηθεί σε υψηλά δύο ετών και, στα 1.300 δολ/ουγκιά, βρίσκεται τώρα περισσότερο από 20% υψηλότερα από ό,τι ήταν στην αρχή του έτους.
Το ράλι πρέπει να συνεχιστεί προς το παρόν.
Και δεν θα κάνει διαφορά ότι την Τρίτη οι εξαγωγές χρυσού της Ελβετίας θα επιβεβαιώσουν πιθανότατα χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον από την Ασία.
Τον Απρίλιο οι εξαγωγές προς την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2014.
Θεωρούμε ότι η αδυναμία στην ασιατική ζήτηση είναι προσωρινού χαρακτήρα, ούτως ή άλλως, και αναμένουμε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά το Β' εξάμηνο του έτους.
Ωστόσο, οι υψηλές φυσικές αγορές στις δυτικές βιομηχανικές χώρες αποτελούν σημαντικό πυλώνα στήριξης επί του παρόντος.
Η άποψη αυτή ενισχύεται από τις υψηλές εξαγωγές χρυσού από την Ελβετία προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από τις ισχυρές ταμειακές ροές σε ETFs χρυσού.
Μια ψήφος υπέρ του Brexit θα πρέπει να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω περαιτέρω.
Αλλά εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να παραμείνει στην Ε.Ε., υπάρχει ο κίνδυνος μιας βουτιάς την Παρασκευή 24 Ιουνίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά περίπου 100 δολ./ουγκιά μέσα στον Ιούνιο.
Οι καθαρές θετικές θέσεις των κερδοσκοπικών επενδυτών, οι οποίες ήταν ήδη πολύ υψηλές, πιθανότατα αυξήθηκαν περαιτέρω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης