Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης (ΠτΒ): Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης

Βούτσης (ΠτΒ): Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης
Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης
«Η έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί προγραμματική δέσμευση της παρούσας αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική», αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά.
Όπως σημειώνει, το ίδιο ισχύει και για τον εκλογικό νόμο, έτσι ώστε «έγκαιρα, πολύ πριν από τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας, να υπάρξει αποσαφήνιση των κανόνων διεξαγωγής των προσεχών εκλογών, εάν και εφόσον υπάρξει η συνταγματική πλειοψηφία που θα καθιστά δυνατή μια τέτοια εξέλιξη».
Κατά τον ίδιο, «η επιλογή για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με διατήρηση του ελάχιστου ορίου εισόδου, αποτελεί μια ρεαλιστική και προωθητική πρόταση που ως επιλογή θα έπρεπε να αποκτήσει και συνταγματική θωράκιση», ενώ «η προσπάθεια για συνεχή διεύρυνση, με την έννοια των συναινέσεων και των ανοχών στο νομοθετικό έργο, πρέπει να αποτελεί πάγια επιλογή διακυβέρνησης».
Ακόμη, σημειώνει ότι «η Βουλή ψηφίζει τον νέο αναπτυξιακό νόμο και έπεται σειρά νομοσχεδίων που αφορούν θέματα οικονομίας αλλά και την αντιμετώπιση του ‘‘κοινωνικού ζητήματος’’, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό η Α’ αξιολόγηση του προγράμματος ως προς τις θετικές της συνέπειες για την πραγματική οικονομία και τη σταδιακή επίλυση κοινωνικών ζητημάτων και μέσα από την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015».
Ο κ. Βούτσης, μεταξύ άλλων, τονίζει πως «είναι υποχρέωσή μας αφενός να ανοίξουν και να συζητηθούν μεγάλα θέματα όπως αυτά της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής οικονομίας, όπως έγινε επί μήνες και για το φορολογικό και για το συνταξιοδοτικό», αλλά και «να τεθούν σε συζήτηση οι μεγάλες θεσμικές τομές στο πολιτικό σύστημα που θα δώσουν ανάσα δημοκρατίας, καθώς εργαζόμαστε για να δοθεί στην προσεχή διετία τέλος σε αυτή την επώδυνη φάση για την ελληνική κοινωνία».
Υπογραμμίζει πως «μόνο η ΝΔ επιχειρηματολογεί για μια απόλυτη στασιμότητα σε αυτά τα ζητήματα.
Στάση που προοιωνίζεται και μια απόλυτη ταύτιση και προσαρμογή της σε εγκληματικές μνημονιακές δεσμεύσεις όπως π.χ. ήταν οι προτάσεις για πλεονάσματα της τάξης του 4,5% από το 2015 και ύστερα».
Σε ερώτηση για το εάν είναι δυνατόν η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, από τη στιγμή που τα μέτρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν είναι υφεσιακά, ο κ. Βούτσης απαντά πως«οι επιφυλάξεις είναι εύλογες», αλλά και πως «είναι επιτακτική η ανάγκη για αξιοποίηση όλων των δυνατών οικονομικών πηγών, που θα αποκαταστήσουν ταχύτατα ένα επενδυτικό κλίμα και μια ισχυρή δυναμική για μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη χώρα».
Αυτό, όπως τονίζει, «είναι το μεγάλο στοίχημα που προϋποθέτει βεβαίως και την υλοποίηση και επέκταση του σχεδιασμού για τη ριζική απομείωση του χρέους.
Έτσι μόνο θα υπάρξουν οι δυνατότητες για μια σταδιακή αλλά ταχεία αποφόρτιση των λαϊκών τάξεων από βάρη που δε μπορούν να σηκώσουν αλλά και για μια αντίστοιχη πορεία δημιουργίας σε μαζική κλίμακα νέων θέσεων εργασίας».
Κάνοντας αναφορά στα εργασιακά, αφού αναφέρει ότι «όλα όσα αναφέρθηκαν ως απαιτήσεις των δανειστών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ για τα εργασιακά είναι γνωστά και κατατεθειμένα εδώ και μια τριετία τουλάχιστον», υπογραμμίζει ότι είναι επίσης δεδομένη η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης και «αθροίζεται σε ένα ευρύτατο μέτωπο υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων που αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη».
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να μας διαφεύγει όμως ότι ήδη στην πράξη, ατύπως ή στη βάση προηγούμενων μνημονιακών δεσμεύσεων, εγκαθιδρύεται σιγά σιγά ένα απαράδεκτο μεσαιωνικό καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις.
Άρα δεν είναι μόνο θέμα μιας επιτυχούς διαπραγμάτευσης στην προσεχή δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά κυρίως, κατά τη γνώμη μου, είναι θέμα καθημερινής υπεράσπισης με τους υπάρχοντες θεσμούς των συλλογικών συμβάσεων, των εργασιακών συνθηκών, των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το ότι το τελευταίο διάστημα, στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να ξεδιπλώνει μια στρατηγική έντασης και εάν ο ίδιος προτίθεται ως Πρόεδρος να λάβει κάποια μέτρα εναντίον τους, ο κ. Βούτσης απαντά ότι
«πέραν των σαφών προβλέψεων στον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει και ο πρόσφατα ψηφισμένος κώδικας δεοντολογίας των βουλευτών».
Τονίζει ότι «η στρατηγική της έντασης, των ύβρεων και των φωνασκιών δεν πρέπει να έχει θέση στο κοινοβούλιο», αλλά και ότι «η ανοχή μας δεν πρέπει να παρεξηγείται ως ολιγωρία και έχει συγκεκριμένα όρια που αρθρώνουν τη στρατηγική της δημοκρατίας μέσα από τον κολασμό απαράδεκτων ενεργειών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης