Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gurria (ΟΟΣΑ): Να μην τιμωρηθούν Πορτογαλία και Ισπανία για τα ελλείμματα - Να υιοθετηθούν πολιτικές ανάπτυξης

Gurria (ΟΟΣΑ): Να μην τιμωρηθούν Πορτογαλία και Ισπανία για τα ελλείμματα - Να υιοθετηθούν πολιτικές ανάπτυξης
Το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, ήταν 5% για την Ισπανία και 4,4% για την Πορτογαλία 
Μετά το ''επειδή είναι η Γαλλία'' του Jean Claude Juncker, για τη μη τιμωρία της χώρας από την Κομισιόν εξαιτίας των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό, την ίδια εισήγηση κάνει και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Agel Gurria, αυτή τη φορά για Πορτογαλία και Ισπανία.
«Δεν πιστεύω ότι σήμερα μπορεί κάποιος, οποιοσδήποτε, να έχει μια στάση τιμωρού σε κάποιον άλλο.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι δύο χώρες που έκαναν πολύ σημαντικές προσπάθειες σε όρους δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Μετά την κρίση, οι διορθώσεις ήταν απαραίτητες και δεν είχαμε επιλογή.
Ωστόσο, οκτώ χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, απευθύνουμε μια έκκληση για δράση.
Προτείνουμε την εισαγωγή ενός στοιχείου ευελιξίας, χωρίς όμως να εγκαταλείπεται η δημοσιονομική πειθαρχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Gurria, προσθέτοντας ότι πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές ανάπτυξης.
Το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, ήταν 5% για την Ισπανία και 4,4% για την Πορτογαλία, ποσοστά που βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας επιφέρουν πρόστιμα.
Αναφέρεται πως υπέρογκο πρόστιμο προβλέπεται και σε περίπτωση μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων, όπως στην συμβαίνει στη Γερμανία, καθώς το εκτός λογικής πλεόνασμα επιφέρει έλλειμμα στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Από ότι φαίνεται όμως, μόνο η Ελλάδα πληρώνει τα πρόστιμα και της a la carte κυρώσεις της Κομισιόν, τη στιγμή που ήδη είναι "βυθισμένη" σε 7ετή ύφεση…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης