Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη μεταφορά μετρητών σε θησαυροφυλάκια εξετάζει η Commerzbank - Θέλει να αποφύγει τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ

tags :
Τη μεταφορά μετρητών σε θησαυροφυλάκια εξετάζει η Commerzbank - Θέλει να αποφύγει τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ
Θέλει να αποφύγει τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ
Σε μία πρωτοφανή για τα τραπεζικά δεδομένα σκέφτεται να προχωρήσει η γερμανική Commerzbank, η οποία εξετάζει τη δυνατότητα να κλείσει σε θησαυροφυλάκια τα δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεών της, αντί να πληρώνει για την κατάθεση αυτών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει αρνητικό καταθετικό επιτόκιο.
Μια τέτοια κίνηση από μια τράπεζα μερικής ιδιοκτησίας από τη γερμανική κυβέρνηση θα ήταν μία από τις πιο σημαντικές ενστάσεις ενάντια στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις για το θέμα αυτό με τις γερμανικές αρχές, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι στο Reuters.
Η εξέταση των εναλλακτικών λύσεων αποθήκευσης μετρητών έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης απογοήτευσης μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι της καταθετικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Μάλιστα, εάν το αποφασίσει, θα είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που θα κάνει ένα τέτοιο βήμα.
Αν άλλες τράπεζες ήταν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, θα μπορούσε να καταστήσει την καταθετική πολιτική της ΕΚΤ όλο και πιο αναποτελεσματική.
Επίσης, ορισμένες τράπεζες παραπονιούνται ότι οι θολές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει ότι υπάρχει μειωμένη ζήτηση για δάνεια, μη έχοντας άλλη επιλογή από το να συσσωρεύουν μετρητά.
Οι καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ έχουν φτάσει πλέον στα 850 δισ, με σημαντικό κόστος για τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης