Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.): Η Αγιά Σοφιά είναι το προαιώνιο Σύμβολο της Ορθοδοξίας

Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.): Η Αγιά Σοφιά είναι το προαιώνιο Σύμβολο της Ορθοδοξίας
Η απόφαση των τουρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 82 χρόνια
Με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς, του Συμβόλου της Ορθοδοξίας, σε τζαμί ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, η ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη είναι η ακόλουθη:
Η Αγιά Σοφιά που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας Ιουστινιανού Α, είναι το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης και η κορυφαία δημιουργία της ναοδομίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Είναι έκτοτε το διαχρονικό σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των απανταχού της γης Ορθοδόξων Χριστιανών.
Έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο κάτι που έγινε σεβαστό από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Αλλά η απόφαση των τουρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 82 χρόνια.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μία ακόμη προκλητική και ακατανόητη ενέργεια των τουρκικών αρχών αναφορικά με την Αγιά Σοφιά.
Είναι δείγμα έλλειψης σεβασμού όχι μόνο έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η Επιτροπή:
* Είναι σε γνώση της Ε.Ε. οι ανωτέρω ενέργειες των τουρκικών αρχών για ουσιαστική μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος;
* Προτίθεται να περιλάβει την προκλητική αυτή ενέργεια των τουρκικών αρχών στην επόμενη έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας;

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS