Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπο, όχι ο Άνθρωπος την οικονομία

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπο, όχι ο Άνθρωπος την οικονομία
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου,  με τον πρώην πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ
Συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ, S. Peres, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον κ. Peres στην  Προεδρία της Δημοκρατίας ως έναν ιστορικό Ηγέτη του Κράτους του Ισραήλ, ενώ επεσήμανε σε τι συνίσταται αυτή η ιστορικότητα του ρόλου του.
Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, «πρώτον, οφείλεται στην τεράστια συμβολή σας για την εμπέδωση της πορείας του Κράτους του Ισραήλ σε έναν δύσκολο κόσμο και σε μία δύσκολη περιοχή.
Και η συμβολή αυτή έγινε από όλα τα αξιώματα που υπηρετήσατε, από Υπουργός, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ.
Δεύτερον, η ιστορικότητα του ρόλου σας οφείλεται στις προσπάθειες που κάνατε για την ειρηνική συνύπαρξη του Ισραήλ με τους άλλους Λαούς της Μέσης Ανατολής και ιδίως με τον Παλαιστινιακό Λαό.
 Θυμίζω ότι το 1994 αυτή η προσπάθειά σας στέφθηκε από την απονομή σε εσάς, μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιασέρ Αραφάτ του Βραβείου Νόμπελ.
Και το τρίτο στοιχείο της ιστορικότητας του ρόλου σας αφορά την όλη συμβολή σας στην επικράτηση της Ειρήνης.
Αγωνιστήκατε για την Ειρήνη και νομίζω πως αυτό εμπνέει σήμερα όλους μας για να υπάρξει επιτέλους Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία και το Ιράκ και να τελειώσει ο πόλεμος.
Γιατί το τέλος αυτού του πολέμου θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον ISIS και τη τζιχαντιστική τρομοκρατία.
Μια τρομοκρατία που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και που, κύριε Πρόεδρε, μας δείχνει ότι ο εφιάλτης της ναζιστικής νοοτροπίας δυστυχώς δεν είναι ακόμα παρελθόν για την Ανθρωπότητα.
Και νομίζω ακριβώς το παράδειγμά σας μπορεί να εμπνεύσει όλους μας για να συμβάλουμε αποτελεσματικά ώστε αυτός ο εφιάλτης να πάψει να υπάρχει».
Από την πλευρά του ο S. Peres σε δηλώσεις του ανέφερε «είμαστε ένας λαός τεσσάρων χιλιετιών.
Όσο το δυνατό περισσότερο χρονικό διάστημα ήμασταν χωρίς κράτος.
Και εδώ και 68 χρόνια είναι που αποκτήσαμε κράτος».
Σημείωσε ότι «όταν ήμασταν χωρίς κράτος αυτοί οι οποίοι έλεγχαν την κατάσταση θα έλεγα ότι ήταν οι Προφήτες.
Και όταν φτιάξαμε κράτος νομίζω ότι έπρεπε να μάθουμε τι σημαίνει να έχεις κράτος. Και έτσι ο Μπεν Γκουριόν πέρασε από τους Προφήτες στους Έλληνες Φιλοσόφους. Και έτσι λοιπόν περνώντας από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και αφήνοντας το ύφος των Προφητών, μπήκαμε στη Φιλοσοφία των Ελλήνων για να καταλάβουμε τι σημαίνει σωστό κράτος, τι σημαίνει καλά δομημένο κράτος».
Ο κ. Peres μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «γεωγραφικά είμαστε πάντοτε κοντά, και επίσης και πολιτικά, και η απόσταση ξεκινάει να γίνεται ακόμα περισσότερο πιο κοντινή, πιο δεμένη τώρα, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Αφού είπε ότι το θέμα της ειρήνης είναι βασικότατο, πρόσθεσε πως «το βασικό είναι ότι πρέπει να περάσουμε από μία κατάσταση σε μία νέα τάξη.
Μέχρι τώρα ουσιαστικά, αυτό που είχε να κάνει ήταν η γεωγραφική κατάσταση, δηλαδή η χώρα ως χώρος, ως γεωγραφικός χώρος, και για να μπορέσεις να κρατήσεις την επικράτεια, αυτόν τον γεωγραφικό χώρο, μέχρι τώρα έπρεπε να διαθέτεις στρατό, να κάνεις πολέμους, να μπορείς να ξαναδιαθέτεις στρατό, να μπορείς να κρατάς αυτόν τον γεωγραφικό χώρο.
Τώρα όμως περνάμε σε μία νέα περίοδο, επιστημονική.
Η επιστήμη δεν χρειάζεται στρατό».
Όπως είπε, «στον επιστημονικό τομέα, μία χώρα μπορεί να μεγαλουργήσει, μπορεί να γίνει μεγάλη χωρίς να χρειαστεί να πάρει το παραμικρό με τη βοήθεια του στρατού».
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «η Μέση Ανατολή όπως και όλη η Αφρική βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο.
Ζούμε το παρελθόν που ήταν η τρομοκρατία και οι πόλεμοι, αλλά από την άλλη μεριά όμως έχουμε την ανάπτυξη και την επιστημονική περίοδο».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 400 εκ. Άραβες οι οποίοι ζουν ακόμα σε παρελθόντες χρόνους, όμως το 60% αυτού του πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών, συμπληρώνοντας ότι «η νεολαία αλλάζει.
Θέλει να αποτινάξει τον παρελθόντα ζυγό και να μπει σε μια καινούρια φάση χωρίς όμως να έχει βοήθεια από το εξωτερικό και χωρίς να διαθέτει εμπειρία».
«Κοντολογίς, για να υπάρξει ειρήνη πρέπει να αφήσεις το παρελθόν να σβήσει, να πας σε μια καινούρια περίοδο, να μπεις σε έναν καινούριο κόσμο», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι «στην νεολαία υπάρχουν 130 εκ. που έχουν κινητά τηλέφωνα, ίντερνετ, που βρίσκονται σ’ αυτόν τον δρόμο.
Η επιστήμη δεν έχει σύνορα, δεν έχει όρια, δεν έχει σημαίες.
Δεν έχει ούτε καν παλιούς κανόνες, ακόμα και η Δημοκρατία έχει αλλάξει», σημείωσε ο κ. Peres.
Μεταξύ άλλων είπε ότι «δεδομένου ότι και οι δύο είμαστε κράτη Φιλοσόφων, μπορούμε να το κατανοήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί.
Για να δημιουργήσουμε ένα καινούριο μέλλον.
Από την κρίση από την οποία αρχίζετε να βγαίνετε θα καταλάβετε ότι το κέντρο είναι ο άνθρωπος.
Το Ισραήλ δεν είναι μία χώρα η οποία δημιουργήθηκε μόνο από τη γη, αλλά είναι χώρα η οποία δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο.
Και βεβαίως ο άνθρωπος έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που του δίνει η γη του.
Άρα λοιπόν, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία στο παρελθόν δεν ήταν πλούσια, νομίζω ότι έχει πολύ πλούσιο μέλλον, μπαίνοντας στον καινούριο κόσμο όπου όλοι μπορούμε όντας διαφορετικοί να προχωρήσουμε μαζί».
Τόνισε ακόμη ότι «οι δύο χώρες έχουν την ίδια συλλογιστική, την ίδια σκέψη, την ίδια λογική, είναι ανθρωποκεντρικές – βασίζονται στον άνθρωπο.
Και παρ’ όλες τις απαισιοδοξίες που κατά καιρούς ακούγονται νομίζω ότι η Ελλάδα έχει καλό, έμψυχο υλικό χάρη στο οποίο μπορεί να μπει σε αυτή την καινούρια περίοδο και έτσι να δώσει τόπο να διοικήσουν τα όνειρα, περισσότερο από ό,τι τα συμφέροντα».
Ο κ. Παυλόπουλος τον ευχαρίστησε και κατέληξε λέγοντας ότι «κρατάω αυτό που είπατε», ότι «η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπο, και όχι ο Άνθρωπος την οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης