Πολιτική

Τέλος η «αριστερή παρένθεση», επιστροφή στην κανονικότητα - Πως ιεραρχούνται τα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Τέλος η «αριστερή παρένθεση», επιστροφή στην κανονικότητα - Πως ιεραρχούνται τα νομοσχέδια της κυβέρνησης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στην τοποθέτηση του, μίλησε για τη δυναμική που αποκτά η ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης
Στην εκτίμηση ότι μπήκε οριστικά τέλος στα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης» κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να συμφωνούν πως, με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η χώρα αλλάζει οριστικά σελίδα και μπαίνει τέλος στην οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.
Αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, τον λόγο έλαβαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί κ.κ. Τσιρώνης, Αποστόλου, Φίλης, Πολάκης, Παππάς και Γεροβασίλη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στην τοποθέτηση του, μίλησε για τη δυναμική που αποκτά η ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε στην ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος και στις προοπτικές που ανοίγονται με την επαναφορά του waiver των ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι περισσότεροι από τους υπουργούς που έλαβαν τον λόγο προχώρησαν σε μια κοινή διαπίστωση, πως το τελευταίο διάστημα, σε αντίθεση με τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες εμφανίζονται «πιο συνεργάσιμοι και πιο αποδοτικοί».
Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, η αλλαγή αυτή αποδόθηκε στο ότι όσοι πόνταραν στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» και της πτώσης της κυβέρνησης, τώρα έχουν πλέον πειστεί πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει την τετραετία.
Αρκετοί υπουργοί έθεσαν ζήτημα αλλαγής στα οργανογράμματα και λειτουργίας των υπουργείων, καθώς επίσης και ζητήματα καλύτερου συντονισμού.
Ένα ακόμα θέμα, που συζητήθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ήταν η εξοικονόμηση δαπανών και το «συμμάζεμα» των εξόδων όπου διαπιστώνεται ότι δεν είναι απαραίτητα.

Ιεράρχηση στα νομοσχέδια

Με τον πρωθυπουργό, στην εισηγητική του ομιλία, να μιλά για 11 τουλάχιστον νομοσχέδια που βρίσκονται σε αναμονή στα συρτάρια των υπουργών, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε η κατάθεσή τους να γίνει με συγκεκριμένη ιεράρχηση.
«Επιστρέφουμε στην κανονικότητα χωρίς πλέον την πίεση των δανειστών, το νομοθετικό έργο θα γίνεται χωρίς πίεση χρόνου και με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες», σημείωνε κυβερνητική πηγή, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν μέσα στο τρίμηνο του καλοκαιριού να κατατεθούν όλα τα νομοσχέδια.
Ως εκ τούτου, όπως έλεγε χαρακτηριστικά, «θα υπάρξει ιεράρχηση με δύο βασικά κριτήρια. Πρώτα τα νομοσχέδια με αναπτυξιακό πρόσημο και παράλληλα τα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο».
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα πειράγματα, με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, να είναι στο επίκεντρο των σχολίων του συναδέλφων του.
Μάλιστα, όταν ο υπουργός Παιδείας μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης πολλοί ήταν οι υπουργοί που τον προσφώνησαν «πρίγκιπα Νίκο».

Δ.Α.
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης