Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obstfeld (ΔΝΤ): Υπάρχουν οικονομίες, όπως η Ελλάδα, που υποφέρουν - Να υπάρξει μείωση χρέους

Obstfeld (ΔΝΤ): Υπάρχουν οικονομίες, όπως η Ελλάδα, που υποφέρουν - Να υπάρξει μείωση χρέους
Σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις προτείνουμε αναδιάρθρωση ή περικοπή του χρέους, το οποίο απαιτεί οι πιστωτές να αναλάβουν μέρος του κόστους της αναπροσαρμογής
Υπάρχουν όρια στον πόσο «πόνο» μπορούν να αντέξουν ή να υπομένουν οι οικονομίες, οπότε σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις προτείνουμε αναδιάρθρωση ή περικοπή του χρέους, το οποίο απαιτεί οι πιστωτές να αναλάβουν μέρος του κόστους της αναπροσαρμογής και αυτή είναι και η προσέγγιση που συστήνουμε αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα.
Αυτό τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Maury Obstfeld, σε δηλώσεις του στο blog του ΔΝΤ.
Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του ο Obstfeld επισημαίνει επίσης ότι το Ταμείο βρίσκεται σε μία διαδικασία εξέλιξής του, καθώς προσπαθεί επί μακρόν να χτίσει στην εμπειρία του, αλλά και με βάση έρευνες ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του στην παρακολούθηση των οικονομιών, την τεχνική βοήθεια και την αντιμετώπιση κρίσεων.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησε σε μία αναθεώρηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών.
Το Ταμείο συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά λόγω του αντίκτυπου των αποφάσεών μας στις χώρες-μέλη και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι σημαντικό για εμάς να επαναξιολογούμε συνεχώς τον τρόπο σκέψης μας όταν προκύπτουν νέα στοιχεία.
Ο Obstfeld σημειώνει ακόμη ότι κανείς δεν επιθυμεί τη λιτότητα.
«Είμαστε υπέρ των δημοσιονομικών πολιτικών που στηρίζουν την ανάπτυξη και τις μετοχές μακροπρόθεσμα.
Το ποιες θα είναι αυτές οι πολιτικές μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα και από περίπτωση σε περίπτωση», επισημαίνει.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ζήσουν με όσα μέσα έχουν μακροπρόθεσμα ή να αντιμετωπίσουν κάποιας μορφής χρεοκοπία, η οποία συνήθως κοστίζει πολύ ακριβά στους πολίτες και ειδικά στους φτωχότερους.
«Αυτό είναι γεγονός και όχι ιδεολογική τοποθέτηση», τονίζει, ενώ σημειώνει ότι «δουλειά μας είναι να συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις πως να διαχειριστούν τη δημοσιονομικής τους πολιτική για να αποφύγουν άσχημα αποτελέσματα.
Και μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι υπερβολικές περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό μπορεί να έχουν το αντίθετο του επιθυμητού αποτέλεσμα για την ανάπτυξη, τις μετοχές και ακόμη και τους στόχους βιωσιμότητας των δημοσιονομικών».
Τέλος, σημειώνει για το παγκόσμιο εμπόριο ότι στη μεταπολεμική περίοδο υπήρξε μία αξιοθαύμαστη μηχανή ανάπτυξης και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει, ενώ οι λόγοι για την πρόσφατη επιβράδυνση στην ανάπτυξη του εμπορίου δεν είναι σαφείς, αλλά έχει πυροδοτήσει αισθήματα προστατευτισμού ανά τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης