Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε υποχώρηση έως -15% για τον S&P 500

BofA Merrill Lynch: Αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε υποχώρηση έως -15% για τον S&P 500
Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, η πολιτική αβεβαιότητα και η σύσφιξη της πιστοληπτικής ικανότητας μπορεί να πλήξουν τις μετοχές
Μια μεγάλη τράπεζα μόλις πήρε μία θέση δίπλα στις «αρκούδες», λέγοντας ότι μια σειρά δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης μίας καλοκαιρινής αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, θα μπορούσε να στείλει τον S&P 500 σε μια περιδίνηση εντός του καλοκαιριού.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch για τις μετοχές, Savita Subramanian, εμφανίστηκε δραστικά πιο απαισιόδοξος, μιλώντας για τιμή-στόχο του S&P 500 στο τέλος του έτους στις 2.000 μονάδες, με μια προειδοποίηση ότι ο δείκτης θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και 15% εντός του καλοκαιριού.
Σημειώνεται ότι ο Subramanian ξεκίνησε το 2016 με τιμή-στόχο για το τέλος του 2016 τις 2.200 μονάδες.
Με βάση τα σημερινά επίπεδα, μια πτώση κατά 15% θα φέρει τον S&P 500 κάτω από τις 1.780 μονάδες, ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει εδώ και σχεδόν 16 μήνες.
«Έχω να πω ότι αισθανόμουν πολύ καλά για την αγορά από το 2011, αυτή είναι η πρώτη χρονιά που δεν αισθάνομαι και τόσο καλά», είπε ο ίδιος στο CNBC αργά την Τρίτη 31 Μαΐου.
Ενώ οι οικονομολόγοι της BofA Merrill Lynch δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων της Fed μέχρι το Σεπτέμβριο, η πιθανότητα ότι μία αύξηση μπορεί να σημειωθεί μέσα στο καλοκαίρι είναι ανησυχητική, κυρίως επειδή ο Subramanian δεν βλέπει μία καλοκαιρινή αύξηση των επιτοκίων να έχει αποτιμηθεί στις μετοχές.
Ένα από τα μεγάλα πιθανά προβλήματα που βλέπει ο Subramanian είναι ένας κύκλος σύσφιξης της Fed εν μέσω ύφεσης των κερδών, το οποίο τόνισε ότι «σπάνια τελειώνει καλά».
Η Fed το έχει κάνει αυτό μόλις άλλες τρεις φορές, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, και τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ καλά.



Το ότι η Fed αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία το Δεκέμβριο του 2015 και δεν τα έχει αυξήσει και πάλι από τότε είναι επίσης ανησυχητικό, καθώς οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των αυξήσεων τείνουν να μην είναι καλά για τις μετοχές, υπογράμμισε.
Άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να πιέσουν τις μετοχές φέτος το καλοκαίρι είναι ένας πιθανός σχηματισμός W στο πετρέλαιο, το οποίο δείχνει να ακολουθεί από κοντά τις μετοχές φέτος, η πολιτική αβεβαιότητα στις εκλογές των ΗΠΑ και το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το αν θα μείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και η σύσφιξη στους όρους δανεισμού.
Σημειώνεται ότι εκτός από την BofA Merrill Lynch, προειδοποίηση για ένα δύσκολο καλοκαίρι για τις μετοχές έχουν απευθύνει επίσης οι Goldman Sachs και J.P. Morgan Chase.
Σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουνίου, ο Subramanian σημείωσε ότι το συναίσθημα για τις μετοχές μεταξύ των στρατηγικών αναλυτών της Wall Street υποχώρησε για δεύτερο μήνα στη σειρά, στο χαμηλότερο επίπεδο 15 μηνών.



Δίνει πραγματικά το μειούμενο συναίσθημα ένα σήμα για αγορές μετοχών;
Συνήθως, ο στρατηγικός αναλυτής χρησιμοποιεί αυτή τη μέτρηση ως αντιθετική, δηλαδή όσο το συναίσθημα πέφτει, τόσο μεγαλύτερο είναι το σήμα για αγορές μετοχών, αλλά αυτό φαίνεται να ισχύει λιγότερο φέτος.
Με βάση την τρέχουσα τιμή του δείκτη υπέρ των πωλήσεων, ο δείκτης S&P 500 δείχνει ένα μία τιμή της τάξης των 2.457 μονάδων σε ένα χρόνο από τώρα, αλλά ο Subramanian εξακολουθεί να επιμένει για τιμή στόχο 2.000 μονάδες στο τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης