Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Πως η ΕΚΤ υποστηρίζει στην πραγματικότητα την Ελλάδα περισσότερο απ' όσο πιστεύει ο κόσμος

FT: Πως η ΕΚΤ υποστηρίζει στην πραγματικότητα την Ελλάδα περισσότερο απ' όσο πιστεύει ο κόσμος
Αναμένεται πως θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος για τις ελληνικές τράπεζες να λάβουν μέρος στο δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι των μέτρων τόνωσης της ευρωζώνης σε επίπεδο ΕΚΤ, έχοντας πρόσβαση στα TLTROs
Ακόμη και χωρίς την πολυαναμενόμενη ελάφρυνση του χρέους της, τα πράγματα πλέον μοιάζουν καλύτερα για την Ελλάδα.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι έτοιμη να ξεκινήσει και πάλι αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου τον τακτικό δανεισμό προς τις ελληνικές τράπεζες έπειτα από σχεδόν 16 μήνες, οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch σημειώνουν ότι η οικονομία της υπερχρεωμένης χώρας πρόκειται να λάβει μια διπλή ώθηση από κεντρικούς τραπεζίτες αυτό το μήνα, γράφει ο Mehreen Khan.
Σε ένα αντιθετικό της σημείωμα για την τελευταία φάση της κρίσης χρέους της χώρας, η BofA Merrill Lynch τονίζει ότι παρά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για το ότι αποκλείστηκε από τα μέτρα αγοράς των ομολόγων της ΕΚΤ, η οικονομία της στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται καθόλου την ποσοτική χαλάρωση.
Αντ' αυτού, η επικείμενη επαναφορά του waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, οπότε και θα γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι πολύ πιο σημαντική για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, λέει ο Ruben Segura-Cayuela της Baml.
Το waiver, το οποίο ήρθη από την ΕΚΤ στην προσπάθειά της να πιέσει τους πιστωτές της χώρας και την ελληνική κυβέρνηση ώστε να λήξει η αντιπαράθεσή τους το Φεβρουάριο του 2015, θα επιτρέψει επιτέλους οι ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε φθηνά δάνεια από την κεντρική τράπεζα.
Αυτό θα τερματίσει την εξάρτησή τους από πιο ακριβή έκτακτη χρηματοδότηση για να κρατήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα εν ζωή.
Κυρίως, το waiver θα ανοίξει επίσης το δρόμο για τις ελληνικές τράπεζες να λάβουν μέρος στο δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι των μέτρων τόνωσης της ευρωζώνης σε επίπεδο ΕΚΤ, που προσφέρει φθηνά και αρνητικά επιτόκια δανείων προς τις εμπορικές τράπεζες.
Γνωστά ως TLTROs, τα Στοχευμένα Προγράμματα Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης θα ξεκινήσουν αυτό το μήνα και οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να βρεθούν μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές να δανείζονται δωρεάν από την ΕΚΤ.
Ο Segura-Cayuela σημειώνει:
«Φαίνεται ότι η εμμονή της αγοράς με την ενσωμάτωση της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει οδηγήσει πολλούς να παραβλέπουν ένα δυνητικά πιο θετικό, και σχετικό, πρόγραμμα που είναι ήδη σε ισχύ.
Εκείνο των νέων TLTROs, που επιτρέπουν στις ελληνικές τράπεζες να δανειστούν πιθανώς ακόμη και με αρνητικά επιτόκια.
Κατά την άποψή μας, το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να είναι εξαιρετικά θετικό για τις ελληνικές τράπεζες στο σύνολό τους, με κάποιους ήδη να σχολιάζουν ότι ένα αρνητικό επιτόκιο φαίνεται εφικτό, δεδομένης της σταδιακής σταθεροποίησης στην ελληνική αγορά δανείων.
Η BofA υπολογίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή εγγύηση για να αποκτήσουν πρόσβαση σε έως και 27 δισ. ευρώ κεφάλαια από τα TLTROs, μια ευπρόσδεκτη ώθηση για τους δανειστές, που έχουν δει τις καταθέσεις να μειώνονται περισσότερο από το 1/4 από τα τέλη του 2014.
Οι καταθέσεις σήμερα ανέρχονται σε μόλις 121,4 δισ. ευρώ, καθώς οι Έλληνες έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.
Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς capital controls, τα οποία περιορίζουν τις τραπεζικές αναλήψεις.



Όμως, η συμπερίληψη της Ελλάδα στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ θα καθυστερήσει λίγο, προσθέτει ο Gilles Moec της Baml.
Αλλά με τα φθηνά δάνεια βοηθούν να μειωθεί το κόστος δανεισμού και να χαλαρώσουν οι πιστωτικές συνθήκες για τον ιδιωτικό τομέα, η ποσοτική χαλάρωση θα γεμίσει σύντομα τα ταμεία, προσθέτει.
Η ΕΚΤ έχει περιορισμό ώστε να μην αγοράζει πάνω από το 33% του δημόσιου χρέους όλων των κρατών-μελών, ένα όριο που είναι ήδη επικίνδυνα κοντά για την Ελλάδα.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ούτε καν 3 ολόκληρους μήνες αγορών ελληνικών ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προτού υπερβεί το όριο, το οποίο θα οδηγήσει αυτόματα σε παύση των αγορών», σημειώνει ο κ. Moec.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης