Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: «Ουρές» από τις διεθνείς τράπεζες για την έκδοση ομολόγων ύψους 15 δισ. δολ. από τη Σαουδική Αραβία

FT: «Ουρές» από τις διεθνείς τράπεζες για την έκδοση ομολόγων ύψους 15 δισ. δολ. από τη Σαουδική Αραβία
Η έκδοση θα είναι η πρώτη σε δολάρια στην ιστορία της χώρας - Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για διαφοροποίηση της οικονομίας, με ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και αύξηση των εσόδων εκτός πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία θα έχει συναντήσεις με μεγάλες διεθνείς τράπεζες στο Ριάντ την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο επιδιώκει να προωθήσει την έκδοση του πρώτου διεθνούς ομολόγου της, ύψους 15 δισ. δολ., ακόμη και εντός του Ιουλίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, οι τραπεζίτες που ενημερώθηκαν για τα σχέδια της χώρας σημειώνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών και το νεοσυσταθέν γραφείο διαχείρισης χρέους θα φιλοξενήσει έναν «διαγωνισμό ομορφιάς» δανειστών τις 6-7 Ιουνίου, προκειμένου να ακούσουν τις προτάσεις σχετικά με το πώς πρέπει να οργανώσει η κυβέρνηση την πρώτη της έκδοση ομολόγων σε δολάρια.
Στις τράπεζες που αναμένεται να συμμετέχουν περιλαμβάνονται οι Bank of Tokyo-Mitsubishi, HSBC και JP Morgan, οι οποίες ήταν επικεφαλής των δανειστών στο δάνειο του βασιλείου ύψους 10 δισ. δολ. τον Απρίλιο.
Άλλες τράπεζες που πιστεύεται ότι θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες είναι οι BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley.
Το Ριάντ θα μπορούσε να έχει αποφασίσει τους βασικούς και τους δευτερεύοντες ενορχηστρωτές ήδη μέχρι τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με έναν τραπεζίτη.
Η προγραμματισμένη έκδοση, η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και εντός του Ιουλίου, θα περιλαμβάνει αρκετές διάρκειες έως και τα 30 χρόνια και μπορεί να ακολουθήσουν περαιτέρω εκδόσεις εντός του τρέχοντος έτους, ενδεχομένως και μία το επόμενο έτος, είπε η ίδια πηγή.
Η ανάπτυξη στο βασίλειο έχει επιβραδυνθεί σε περίπου 1%, καθώς η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να μειώσει τις δαπάνες και να χρησιμοποιήσει τα δημοσιονομικά αποθέματα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Το άνευ προηγουμένου βήμα εξόδου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για δανεισμό, εκτός του ότι αντανακλά μια έντονη δημοσιονομική κρίση, αποτελεί επίσης μέρος ενός ευρύτερου οικονομικού σχεδίου για τη διαφοροποίηση της οικονομίας, με την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και την αύξηση των εσόδων εκτός του πετρελαίου. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πρόσφατα στα 50 δολ./βαρέλι, από τα χαμηλά των 27 δολ. τον Ιανουάριο, βρίσκονται στο ήμισυ του επιπέδου που ήταν το Σεπτέμβριο του 2014.
«Τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τις διεθνείς τράπεζες να επιστρέψουν και να πάρουν τη δουλειά από τις τοπικές τράπεζες», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες, αναφερόμενος στην έλλειψη ρευστότητας που κατέστρεψε τις περιφερειακές τράπεζες, έπειτα από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Οι κυβερνήσεις του Κόλπου σπεύδουν να εκδώσουν τα δικά τους ομόλογα πριν από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα μπορούσε να κυριαρχήσει στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης