Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: «Αμόκ» δημοσκοπήσεων για το Brexit από hedge funds και τράπεζες - Βλέπουν ευκαιρία για χρυσά κέρδη

FT: «Αμόκ» δημοσκοπήσεων για το Brexit από hedge funds και τράπεζες - Βλέπουν ευκαιρία για χρυσά κέρδη
Πληρώνουν 500.000 ευρώ για να έχουν πρώτη σαφή εικόνα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ακόμη και την ημέρα της διεξαγωγής του
Hedge funds και επενδυτικές τράπεζες έχουν παραγγείλει ιδιωτικές δημοσκοπήσεις σε μια προσπάθεια να βγάλουν κέρδη από αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.
Όπως καταγράφουν οι Financial Times, βρίσκοντας τον τρόπο που θα ψηφίσουν οι Βρετανοί και προβλέποντας το αποτέλεσμα, οι επαγγελματίες της αγοράς μπορούν να προχωρήσουν σε μεγάλα στοιχήματα για την τελική έκβαση του δημοψηφίσματος, ελπίζοντας να είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν οικονομικά από μια αναταραχή στη στερλίνα που θα έχει προέλθει από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, έπειτα από το στοίχημα που είχε τοποθετήσει ο George Soros εναντίον της στερλίνας, όταν το νόμισμα συνετρίβη έξω από τον τότε ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, το 1992.
Οι πρώτες ενδείξεις για το πιθανό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι άμεσα ορατές από τις αγορές παραγώγων συναλλάγματος και στερλίνας πριν κλείσουν οι κάλπες, αν τα μεγάλα χρήματα στοιχηματίσουν για το αποτέλεσμα.
Τα hedge funds (αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) εκμεταλλεύονται τους κανόνες της Εκλογικής Επιτροπής, που επιτρέπουν δημοσκοπήσεις ακόμη και την ημέρα του δημοψηφίσματος, εφ' όσον δεν δημοσιευτούν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, στις 22:00 ώρα Αγγλίας.
Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων καταγράφουν εξαιρετικά υψηλή ζήτηση για τις υπηρεσίες τους κατά την ημέρα του δημοψηφίσματος.
«Τα hedge funds έχουν ζητήσει exit polls και για ωριαίες δημοσκοπήσεις την ημέρα.
Οι τράπεζες έχουν σίγουρα ζητήσει δημοσκοπήσεις για δική τους πληροφόρηση, οι οποίες δεν έχουν κυκλοφορήσει», είπε ένας δημοσκόπος.
Ένας άλλος δημοσκόπος είπε η εταιρεία του είχε λάβει πολλά τηλεφωνήματα από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που ρωτούν πότε θα βγουν τα αποτελέσματα της επόμενης έρευνάς τους.
«Μας ρωτούν επίσης αν θα κάνουμε δημοσκοπήσεις την ημέρα του δημοψηφίσματος.
Οι άνθρωποι στο City θέλουν να έχουν το προβάδισμα».
Το κόστος μιας υποτυπώδους δημοσκόπησης όπου οι ερευνητές καταγράφουν τις ψήφους ηλεκτρονικά και τις στέλνουν στα κεντρικά ανέρχεται σε περίπου 500.000 στερλίνες, σύμφωνα με πηγή στον κλάδο της διαχείρισης επενδύσεων.
Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο ποσό από τα πιθανά κέρδη που θα υπάρξουν εάν βρουν εκείνοι που ζητούν τις δημοσκοπήσεις εάν τελικά θα επικρατήσει το «Μένουμε» ή το «Φεύγουμε».
Μέχρι στιγμής, η στερλίνα έχει συμπεριφερθεί προβλέψιμα στα σκαμπανεβάσματα στις δημοσκοπήσεις, ανακτώντας τη δύναμή της πρόσφατα, καθώς οι στοιχηματικές αποδόσεις δείχνουν ότι οι πιθανότητες μιας νίκης του «Μένουμε» ανέρχονται μέχρι και στο 80%.
Μια σημαντική κίνηση της στερλίνας θεωρείται δεδομένη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με μια μέτρια αύξηση να αναμένεται αν επικρατήσει το «Μένουμε» και μια απότομη πτώση αν επικρατήσει το Brexit.

Πώς θα ψηφίσουν οι άνθρωποι στο δημοψήφισμα (δημοσκόπηση 24 Μαΐου)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης