Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Andy Xie (πρώην Morgan Stanley): H οικονομία έχει σοβαρό πρόβλημα, οδηγούμαστε σε βίαιες επαναστάσεις

Andy Xie (πρώην Morgan Stanley): H οικονομία έχει σοβαρό πρόβλημα, οδηγούμαστε σε βίαιες επαναστάσεις
Η παγκόσμια ελίτ με τη στρατηγική της θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, αλλά ο προστατευτισμός μπορεί να οδηγήσει στον υπερπληθωρισμό και την επικράτηση των λαϊκιστών
Όλα τα σημάδια δείχνουν προς μια παρατεταμένη περίοδο παγκόσμιας στασιμότητας και αστάθειας, επισημαίνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για την Ασία, Andy Xie.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα South China Morning Post, o εγνωσμένος, ανεξάρτητος πλέον, οικονομολόγος σημειώνει ότι η ελίτ του κόσμου που συναντάται στις συνόδους του G7, του G20 και του Νταβός, καθώς και σε άλλες παρόμοιες συναντήσεις κάνουν λάθος να προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη για την αναταραχή στις αγορές στην ψυχολογία των ανθρώπων.
Πριν από το χαμένο χρόνο της Συνόδου του G7, γράφει, η Σύνοδος του G20 στη Σανγκάη δεν κατέληξε σε κάποια εποικοδομητική πρόταση για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και, αντίθετα, υπήρξαν παράπονα ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές δεν αντανακλά τα «υποκείμενα θεμελιώδη της παγκόσμιας οικονομίας».
Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 70% από τον Ιούνιο του 2014, ενώ το βραζιλιάνικο ρεάλ έχει χάσει τη μισή του αξία και το ρωσικό ρούβλι υποχωρεί άνω του 60%.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα μίας νέας ύφεσης και όλοι αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι κατηγορούν γι' αυτό τα ψυχολογικά προβλήματα κάποιων ανθρώπων.
Τις τελευταίες 2 δεκαετίες η παγκόσμια οικονομία έχει ευλογηθεί με την είσοδο και τη συμμετοχή 800 εκατ. σκληρά εργαζομένων Κινέζων, καθώς και με την επανάσταση της πληροφορικής.
Η πίτα θα έπρεπε να έχει αυξηθεί αρκετά σε μέγεθος για να κάνει τους περισσότερους ανθρώπους πιο χαρούμενους.
Παρόλ' αυτά, έχει συμβεί το αντίθετο.
Ο κόσμος έχει κινηθεί από τη μία κρίση στην άλλη.
Οι άνθρωποι παραπονιούνται παντού.
Και ο λόγος είναι η κακοδιαχείριση για τους ίδιους τους ανθρώπους που παρίστανται στις Συνόδους του G20, του Νταβός και πολλών άλλων παγκόσμιων συναντήσεων όπου σκορπιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων και βάζει ανίκανους ηγέτες στο κέντρο των προβολέων.
Το βασικό παράπονο του κόσμου είναι ότι το παιχνίδι είναι στημένο.
Δηλαδή, η αυξανόμενη συγκέντρωση εισοδήματος δεν οφείλεται στον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς, αλλά ένα στημένο σύστημα ευνοεί τους πολιτικά ισχυρούς.
Και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αλήθεια.
Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι τις τελευταίες 2 δεκαετίες έχουν προέλθει κυρίως από τους κλάδους των οικονομικών και της ακίνητης περιουσίας.
Ελάχιστοι τα κατάφεραν με τον τρόπο που ο Steve Jobs ή ο Bill Gates το έκαναν, δημιουργώντας κάτι που κάνει τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά χρόνια στασιμότητας, αποπληθωρισμού και οικονομικών κρίσεων.
Οι σημερινοί διαχειριστές της οικονομίας θα καταφύγουν και πάλι στα ίδια κόλπα για να τονώσουν τις χρηματαγορές με ρευστότητα, δίχως αποτέλεσμα.
Εν τω μεταξύ, η πολιτική αστάθεια θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αναδειχθούν οι σωστοί ηγέτες.
Αρχικά, θα κερδίσουν οι λαϊκιστές.
Οι πολιτικές τους, δυστυχώς, θα εστιάσουν στον προστατευτισμό και στην αναδίπλωση του συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία.
Ο προστατευτισμός μπορεί ξαφνικά να εκκινήσει απότομα τον πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί ταχύτατα να εξελιχθεί σε υπερπληθωρισμό, κάτι το οποίο με βεβαιότητα θα οδηγούσε σε βίαιες επαναστάσεις.
Η παγκόσμια ελίτ κατηγορεί τους απλούς ανθρώπους για τα προβλήματα της οικονομίας και προσπαθεί να αλλάξει την ψυχολογία τους.
Δυστυχώς, ο κόσμος πιάνει φωτιά και αυτή η φωτιά σταδιακά θα φτάσει στα σαλέ τους στο Νταβός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης