Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Ύστερα από μια συνεδρίαση θρίλερ 11 ωρών, το Eurogroup απελευθερώνει 10,3 δισ. στην Ελλάδα

El Mundo: Ύστερα από μια συνεδρίαση θρίλερ 11 ωρών, το Eurogroup απελευθερώνει 10,3 δισ. στην Ελλάδα
Στο τέλος του έτους η απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα
Ένταση, πίεση, θέατρο, δράμα και συμφωνία τα ξημερώματα: οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ύστερα από μια πενταετία, εξακολουθούν μια εξαντλητική ρουτίνα, τονίζει η ισπανική συντηρητική εφημερίδα «El Mundo» σε δημοσίευμά της για το χθεσινό Eurogroup και τη συμφωνία για την Ελλάδα.
Περασμένες 2 τα ξημερώματα, ύστερα από 11 ώρες συνεδρίασης, οι υπουργοί του Eurogroup έφθασαν σε συμφωνία για να ξεκλειδώσουν την τόσο αναγκαία οικονομική βοήθεια για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τις βάσεις για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημειώνει η εφημερίδα.
Τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup και ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Alex Stubb, o ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα προχωρήσει στην εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ, η οποία θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη ύψους 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα μετά το καλοκαίρι, ώστε η Ελλάδα να εκπληρώσει τις αποπληρωμές χρέους και να καλύψει έξοδα πρώτης αναγκαιότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η ισπανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προχώρησε σε μια πολυαναμενόμενη ανακοίνωση: την πιθανή συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μετά το καλοκαίρι.
Όσον αφορά το χρέος, σημειώνει ότι η πιθανότητα διαγραφής του, όπως συνέβη στο παρελθόν, είναι απίθανη και ότι αυτό που πρόκειται να γίνει βραχυπρόθεσμα, είναι ένα πακέτο μέτρο που θα εφαρμοστεί ύστερα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος και που θα περιλαμβάνει εξομάλυνση των ημερομηνιών λήξεως των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πρόδρομου του ESM που συμμετείχε στο πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα εδώ και μία πενταετία, καθώς και καλύτερες τεχνικές για τη μείωση του κινδύνου αύξησης των επιτοκίων, χωρίς όμως να κοστίσουν χρήματα στους πιστωτές.
Μακροπρόθεσμα, αν παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σε κίνδυνο, οι χώρες θα ενεργοποιήσουν επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνσή του.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης