Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Γιατί κόπασε η κριτική του Βερολίνου στον Mario Draghi;

Deutsche Welle: Γιατί κόπασε η κριτική του Βερολίνου στον Mario Draghi;
Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ των τελευταίων ετών έχει επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία
Υψηλόβαθμοι γερμανοί πολιτικοί και κορυφαία στελέχη γερμανικών τραπεζών ανήκουν στους πιο αυστηρούς επικριτές της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ, όμως, το τελευταίο διάστημα κάτι έχει αλλάξει, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.
«Δεν πιστεύουν όλοι οι Γερμανοί στον Θεό, πιστεύουν όμως στην Bundesbank», έλεγε πριν από χρόνια ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jacques Delors και πράγματι, οι Γερμανοί έδιναν μεγάλη αξία στη ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από την εκάστοτε πολιτική εξουσία και επέμεναν έτσι ώστε και η ΕΚΤ να αποκτήσει παρόμοιο θεμέλιο. Και έτσι έγινε.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, η κεντρική τράπεζα είναι τόσο ανεξάρτητη όσο η Bundesbank και έχει, και εκείνη, ως αποστολή τη διαφύλαξη της νομισματικής σταθερότητας.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ των τελευταίων ετών έχει ωστόσο επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία, δηλώνει στην DW ο γερμανός καθηγητής Οικονομικών Μαξ Ότε.
«Τα μηδενικά επιτόκια αποδεκατίζουν τις καταθέσεις των Γερμανών, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει το 80% των χρηματικών περιουσιακών τους στοιχείων σε προθεσμιακές καταθέσεις και ασφάλειες ζωής. Την ίδια στιγμή τα ταμιευτήρια και οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν κερδίζουν ούτε ευρώ από τη χορήγηση δανείων».
Δεν προκαλεί συνεπώς εντύπωση ότι οι πιο αυστηρές επικριτικές φωνές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ προέρχονται από την Γερμανία. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jens Weidmann και ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.
Παρά το γεγονός ότι το γερμανικό κράτος έχει, χάρη στις επιλογές του Mario Draghi, τη δυνατότητα να δανείζεται φθηνότερα από ποτέ, ο W. Schaeuble θεωρεί την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων πρόσφορο έδαφος για την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού που μάχεται το ευρώ.

Ολέθρια τα μηδενικά επιτόκια για την Eυρωζώνη

Σε πρόσφατες δηλώσεις ωστόσο τόσο του Jens Weidmann όσο και της Angela Merkle διαπιστώνεται μια…κατανόηση για τoν Mario Draghi και τις επιλογές του.
Τι έχει αλλάξει; Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τόσο κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί όσο και ανώτατα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας επιδιώκουν να προσεταιριστούν τον Mario Draghi και να τον αποτρέψουν από μια παράταση του προγράμματος μαζικής αγοράς ομολόγων που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2017.
Ο ειδικός Μαξ Ότε όμως αμφισβητεί τις πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος: «Σε τελική ανάλυση η Bundesbank δεν έχει πια καμία καθοριστική εξουσία. Ο Jens Weidmann εκφράζει βέβαια την άποψή του, αλλά στην ουσία ο Mario Draghi κάνει ό,τι νομίζει».
Ο γερμανός καθηγητής Οικονομικών είναι ωστόσο βέβαιος ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων.
Παράλληλα προειδοποιεί ότι η νομισματική πολιτικής της Φραγκφούρτης θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία, όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και της ευρωζώνης στο σύνολό της. Κάνει μάλιστα ακόμα και λόγο για κατευθυνόμενη οικονομία, κατάργηση μετρητών και για μια συνολική αναδιάρθρωση του νομισματικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης