Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Με τις γερμανικές εκλογές συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το Eurogroup

El Pais: Με τις γερμανικές εκλογές συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το Eurogroup
Οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ συμφώνησαν να απελευθερωθούν κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ στην Αθήνα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει, προς το παρόν, στο πρόγραμμα και το Eurogroup συμφωνεί την απελευθέρωση κεφαλαίων και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα «El Pais» σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
Οι πιστωτές της Ελλάδας, σημειώνεται, συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης να απελευθερώσουν κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ για την Αθήνα, μετά τις τρεις τελευταίες περικοπές που υιοθέτησε το ελληνικό κοινοβούλιο.
Παρά τις τεράστιες διαφορές μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαίων εταίρων, το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πολύ σταδιακή και η οποία συνδέεται άμεσα με το γερμανικό εκλογικό ημερολόγιο: δειλά μέτρα βραχυπρόθεσμα και λίγο περισσότερο γενναιόδωρα μετά το 2018 και τις εκλογές στη Γερμανία.
Με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη τηρεί μια παλιά της υπόσχεση.
Δεν θα υπάρξει ονομαστική διαγραφή χρέους, όμως πιο μεγάλες περίοδοι αποπληρωμής και κάπως χαμηλότερα επιτόκια, μαζί με άλλα μέτρα, σε μια κίνηση υψηλής πολιτικής ευαισθησίας, που δίνει λίγο αέρα στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας μακροπρόθεσμα, αλλά δεν εξαλείφει εντελώς τις αβεβαιότητες σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Όπως σημειώνει η «El Pais», μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των νέων μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του πακέτου προληπτικών μέτρων, ήταν η σειρά της Ευρώπης: οι υπουργοί της ζώνης του ευρώ ξεμπλόκαραν τα κεφάλαια και έτσι αποφεύγουν ένα ακόμη ελληνικό δράμα το καλοκαίρι, ενώ εξαλείφουν οποιαδήποτε αβεβαιότητα εν όψει της διενέργειας του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, στις 23 Ιουνίου.
Ωστόσο, αυτό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Το κύριο ερώτημα ήταν άλλο: έμενε να δούμε τι θα προέκυπτε με ένα μέτρο πολύ πιο αμφισβητούμενο και με τεράστια πολιτική ένταση, η χίλιες φορές υποσχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ένα θέμα που έχει μετατραπεί σε μια άνευ προηγουμένου μάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης, η οποία στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να καταλήξει με αλλαγή του ρόλου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτή η ελάφρυνση του χρέους επίσης εγκρίθηκε εν τέλει, παρά τις τεράστιες διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ, που επεδίωκε πιο φιλόδοξη αναδιάρθρωσή του και των ευρωπαίων εταίρων, με το Eurogroup να επιλέγει μια σταδιακή ελάφρυνσή του, αν και παραμένει να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα και επίσης αν τελικά το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης