Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Κεφάλαια 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Μεγάλη υπαναχώρηση από το ΔΝΤ για το χρέος

Bloomberg: Κεφάλαια 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Μεγάλη υπαναχώρηση από το ΔΝΤ για το χρέος
Το πρώτο μέρος της δόσης θα δοθεί τον Ιούνιο
Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα και η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 10,3 δισ. ευρώ αναφέρεται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, στο οποίο υπογραμμίζεται η μεγάλη υπαναχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Όπως αναφέρεται, το Ταμείο έκανε πίσω από τη σκληρή στάση που διατηρούσε, με την καθυστέρηση της εκταμίευσης των χρημάτων για την Ελλάδα, έχοντας επιμείνει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν αποτελεί μονοπάτι προς τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Poul Thomsen, αναφέρθηκε στη μεγάλη υπαναχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος.
Όλοι δείξαμε ευελιξία, τόνισε.
Ύστερα από μια συνεδρίαση που διήρκεσε 11 ώρες, οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν να απελευθερώσουν την τόσο καθυστερημένη βοήθεια προς την Αθήνα, σημειώνει το Bloomberg, αλλά και να θέσουν έναν δρόμο προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά την υπαναχώρηση του ΔΝΤ από τη θέση του, επιτρέποντας την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένων των Γερμανίας και Ολλανδίας, στις οποίες θα διεξαχθούν εκλογές τον επόμενο χρόνο, αντιστάθηκαν σθεναρά στα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς δέχονται πιέσεις από τα εκλογικά σώματα των χωρών τους, που ανησυχούν με την παροχή βοήθειας στους Έλληνες.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η εκταμίευση των κεφαλαίων διάσωσης θα γίνει σε δύο δόσεις, μία τον Ιούνιο, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί το φθινόπωρο.
Με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να έχει προχωρήσει στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των δανειστών για περισσότερα μέτρα λιτότητας και την Ευρώπη να μην θέλει να τροφοδοτήσει τους ευρωσκεπτικιστές στη Βρετανία πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου σχετικά με τη συμμετοχή στην Ε.Ε., οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ τάχθηκαν πίσω από ένα πακέτο που αποτρέπει την επανάληψη του δράματος του περασμένου καλοκαιριού, όπου η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από το ευρώ.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να κλείσει ο κύκλος ύφεσης και λιτότητας.
Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, επισήμανε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε, υπογραμμίζει «τις αξιοσημείωτες προσπάθειες και την εμπιστοσύνη που μπορούμε να έχουμε στην ελληνική κυβέρνηση σήμερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης