Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα, η εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ σε δόσεις

Regling: Εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα, η εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ σε δόσεις
Να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις από την Ελλάδα, ζήτησε ο Klaus Regling
Υπήρξε συμφωνία για την αποδέσμευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ποσό που θα εκταμιευτεί, εφόσον η χώρα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, υποστήριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), Klaus Regling, στη συνέντευξη Τύπου, μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ειδικότερα, γνωστοποίησε πως τα 10,3 δισ. θα πληρωθούν σε διάφορες δόσεις, με την πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ να εκταμιεύεται στα μέσα Ιουνίου, ενώ η επόμενη αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.
«Οι επόμενες δόσεις θα πληρωθούν όταν εκπληρωθούν προαπαιτούμενα και στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, όπως στον τομέα ενέργειας», κατέστησε σαφές ο Regling, καλώντας, ουσιαστικά, την κυβέρνηση να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι «στο μέλλον οι αποδεσμεύσεις μπορούν να απαλύνουν την εξυπηρέτηση χρέους εκ μέρους της Ελλάδας».
Παράλληλα, υποστήριξε πως «συνολικά ο EFSF μιλάει για ένα ποσό 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας.
Ο EFSF και ο ESM χρηματοδοτούν σήμερα δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Μπορούμε να βρούμε ένα χρόνο επιμήκυνσης για τα δάνεια προς την Ελλάδα και να μειώσουμε τον κίνδυνο των επιτοκίων.
Για το μεσοπρόθεσμο υπάρχει μία γκάμα μέτρων που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, όπως το επιτόκιο.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Regling σημείωσε πως τα προαπαιτούμενα, που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει για να λάβει τη δόση, συνδέονται με το άνοιγμα της αγοράς για την πώληση δανείων, καθώς οι θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι, ενώ υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και στο συνταξιοδοτικό και στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης