Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Επιτεύχθηκε πλήρης συμφωνία για την Ελλάδα - Συμφωνήσαμε επί της μεθοδολογίας για το χρέος

Dijsselbloem: Επιτεύχθηκε πλήρης συμφωνία για την Ελλάδα - Συμφωνήσαμε επί της μεθοδολογίας για το χρέος
Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, γνωστοποίησε ο Dijsselbloem
Την επίτευξη πλήρους συμφωνίας για την Ελλάδα στο μαραθώνιο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016 επιβεβαίωσε ο Jeroen Dijsselbloem, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αναλυτικότερα, υποστήριξε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνίας σχετικά με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων -με έναν τελικό έλεγχο επ’ αυτών από τα κλιμάκια των θεσμών- και για τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης.
Σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) θα μπορέσει να υποστηρίξει το γ’ μνημόνιο και την επόμενη αξιολόγηση.
Όπως είπε, το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί από τον ESM σε διαφορετικές φάσεις.
Ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία επί της μεθοδολογία για το χρέος.
«Συμφωνήσαμε σήμερα και σε μία σειρά μέτρων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», προσέθεσε σχετικά με το χρέος, καθώς και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον ESM να εξετάσει μέτρα που θα σχετίζονται με την πληρωμή κάθε δόσης του χρέους.
«Ζητήσαμε από τον ESM να πάρει μέτρα σε βραχυπρόθεσμο ορίζονται για το χρέος», σημείωσε ακόμα.
Ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ο Dijsselbloem τόνισε ότι αυτά θα συζητηθούν στο τέλος του 2018, καθιστώντας σαφές ότι «εφόσον το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε θα κάνουμε περισσότερα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, «από τον προϋπολογισμό του 2017 θα ξεκινήσουμε τη μεταφορά κερδών από τα ομόλογα προς την Ελλάδα», ενώ σχολίασε ότι υπάρχουν ακόμα 20 δισ. ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την Ελλάδα.
Ανέφερε, δε, ότι «ο EFSF θα μπορέσει να κάνει κάποια νέα σχέδια και να δει πως θα μειωθούν τα επιτόκια συνολικά, χωρίς κόστος για τον ίδιο και για τις χώρες που έχουν βγει από αντίστοιχα προγράμματα».
Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσει του δημοσιονομικού πλαισίου.
Ως προς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο Dijsselbloem εμφανίστηκε σίγουρος ότι το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόθεση να συμμετάσχει του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
«Το Ταμείο θα πρέπει να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και τη σημερινή συμφωνία, καθώς και τα πιθανά μέτρα για το χρέος», επισήμανε.
«Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους, ειδικά μεσοπρόθεσμα, θα γίνει στα μέσα του 2018. Τότε θα γίνει η αναθεώρηση», σχολίασε, ακόμα, ενώ χαιρέτισε την πρόθεση του ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να ανακτάται και αυτό είναι πολύ θετική εξέλιξη, κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του.
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Dijsselbloem υποστήριξε ότι ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5% ισχύει ως το 2018, οπότε και θα αξιολογηθεί εκ νέου.  
«Εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως το 2018 οι θεσμοί θα μας δώσουν ένα νέο DSA (Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους) και θα δούμε που βρισκόμαστε», απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Ο Dijsselbloem υποστήριξε ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν αμβλύνει τις θέσεις τους για να φτάσουμε έως εδώ, τονίζοντας ότι «έχουμε κάνει γενναία βήματα έως τώρα, οι υπουργοί έχουν φανεί πολύ ελαστικοί».
Τέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι «δεν θα συνεχίσουμε χωρίς το Ταμείο, πρέπει να είμαστε μαζί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης