Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Όσο ψηφίζονται μέτρα θα μειώνεται το country risk και οι μετοχές θα συνεχίζουν ανοδικά

Όσο ψηφίζονται μέτρα θα μειώνεται το country risk και οι μετοχές θα συνεχίζουν ανοδικά
To κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου που μπορεί να ξαναφέρει στη χώρα ξένες επενδύσεις
Δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν και περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο είναι άκρως υφεσιακά και είναι αμφίβολο αν θα επιτύχουν το στόχο τους, αφού η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εδώ και μήνες «χτυπήσει κόκκινο».
Είναι λοιπόν παράδοξο πως σε μία χώρα που η οικονομία της αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση, που δεν προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις αλλά επιβάλλονται νέοι σκληροί φόροι, το χρηματιστήριο να πανηγυρίζει και να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως όσο θα ψηφίζει αυτή η Βουλή μέτρα, τόσο θα ανεβαίνει το χρηματιστήριο, κόντρα σε όσα λένε τα βιβλία της οικονομικής επιστήμης.
Οι επενδυτές βλέπουν τη χώρα να μπαίνει ξανά σε πρόγραμμα που εκτός το αρνητικό της ύφεσης και της περαιτέρω μείωσης του εισοδήματος των πολιτών, υπάρχουν και τα θετικά.
Μειώνεται το ρίσκο της χώρας και αναμένονται εισροές κεφαλαίων που θα τονώσουν την οικονομία.
Αυτές θα είναι είτε άμεσες στην πραγματική οικονομία είτε έμμεσες μέσω της αγοράς ομολόγων.
Τερματίζεται επίσης ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που η Κυβέρνηση ήταν τη μία μνημονιακή και την άλλη αντιμνημονιακή, δημιουργώντας σύγχυση στους επενδυτές.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το ΧΑ ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή, καθώς άρχισε η συζήτηση στη Βουλή και φάνηκε ότι μεταξύ του κυβερνητικού σχηματισμού δεν υπάρχουν διαφωνίες και επομένως η συμφωνία ερχόταν ένα ακόμη βήμα πιο κοντά.
Τώρα, η διάσπαση της κύριας αντίστασης είναι προ των πυλών και οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι.
Όπως σημειώνει η Beta τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης μετά από µια συσσώρευση σε περιορισμένο σχετικά εύρος τιμών έβγαλε νέο υψηλό έτους διατηρώντας τις συναλλαγές σε αξιοπρεπή επίπεδα (τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα µε µέσο ημερήσιο τζίρο άνω των 80 εκατ. ευρώ).
Κατά την διάρκεια της διόρθωσης στο μέσον της εβδομάδας οι ταλαντωτές αποφορτίσθηκαν αισθητά έχοντας πλέον ικανοποιητικό περιθώριο ανόδου μέχρι τις υπερτιμηµένες ζώνες τιμών χωρίς να διαταραχθούν οι γεωμετρίες της πλαγιοανοδικής τάσης η οποία εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στον Γενικό ∆είκτη.
Στις μονάδες που διαπραγματεύεται ο Γενικός ∆είκτης εφάπτεται και ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών.
Οι δύο μακροπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν διαμορφώσει πλέον ένα πολύ σφιχτό εύρος διακύμανσης στο οποίο εξελίσσεται η συσσώρευση µε τις πιθανότητες πλέον για ανοδική εκτόνωση να έχουν γείρει υπέρ των αγοραστών.
Η επόμενη αντίσταση μετά την κατοχύρωση των 630 μονάδων βρίσκεται στις 670 μονάδες όπου και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο Γενικός ∆είκτης θα έχει κλείσει ένα κύκλο ανόδου από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου.
Αυτό το σενάριο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης στο επόμενο δεκαήμερο καθώς η ανοδική τάση είναι µεν επικρατούσα, ο ρυθμός της ωστόσο έχει μειωθεί αισθητά.
Ο Γενικός Δείκτης μετράει κέρδη πλέον από την αρχή του έτους κατά 1,29% και οι συναλλαγές έχουν βελτιωθεί σημαντικά στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Οι μετοχές των τραπεζών που είχαν πληγεί βαρύτατα στην αρχή του έτους μετρούν πλέον κέρδη πλην της Εθνικής Τράπεζας που έχει περιορίσει τις απώλειες κάτω από 10% και την περασμένη Παρασκευή πέρασε πάνω από τα 0,30 ευρώ με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης