Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δηλώνει ο Ευ. Τσακαλώτος

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δηλώνει ο Ευ. Τσακαλώτος
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε περισσότερες περικοπές συντάξεων, αλλά εμείς αρνηθήκαμε», κατέστησε σαφές ο υπουργός Οικονομικών
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το Πολυνομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο υφίστανται πολλές τεχνικές λύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σημείωσε πως το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για αυτόματα μέτρα μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.
Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση σίγουρα θα ολοκληρωθεί, ενώ έκανε λόγο για «μεγάλες προσδοκίες» ότι το waiver θα επανέλθει, καθιστώντας τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ένταξη της χώρας στο QE θα αποτελέσει αντιστάθμιση στα υφεσιακά μέτρα.
Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το 1% των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι κάτι νέο, παρά βρίσκεται στο τρίτο Μνημόνιο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση επέλεξε να πάρει πολλά μέτρα με μικρή απόδοση και όχι το αντίστροφο, όπως το να μειωθούν οι συντάξεις.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε περισσότερες περικοπές συντάξεων, αλλά εμείς αρνηθήκαμε», κατέστησε σαφές ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό, τα μέτρα της κυβέρνηση «δε θα πλήξουν τους πολίτες που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός επισήμανε ότι όταν πληρώνεις τα ληξιπρόθεσμα, βάζεις λεφτά στην οικονομία.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο νέο υπερταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, για το οποίο, όπως είπε, ακούγονται πολλές ανακρίβειες.
«Το μακροπρόθεσμο πλαίσιο εξασφαλίζει την αποφυγή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ενώ τα έσοδα θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή των δανείων του ESM.
Προσέθεσε, δε, πως «η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου ανήκει στο Δημόσιο», ενώ το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε τα νέα μέτρα και διάλεξε τον «κόφτη» (αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης), ενώ απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ρώτησε: «Εσείς αν δεν πετυχαίνατε τον στόχο για το πλεόνασμα δε θα λαμβάνατε μέτρα;».
Όπως υπογράμμισε «πρέπει να γίνονται διορθωτικές κινήσεις αν δεν πετυχαίνεις τους στόχους».

www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης