Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η αργοπορημένη Επιτροπή Ανταγωνισμού για το τραστ των κατασκευών και τα πρόστιμα που τα έφαγαν οι... κότες

Η αργοπορημένη Επιτροπή Ανταγωνισμού για το τραστ των κατασκευών και τα πρόστιμα που τα έφαγαν οι... κότες
Πως ακριβώς θα τιμωρηθούν εταιρίες που έχουν βάλει λουκέτο ή ξένες εταιρίες στην Ελλάδα, καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει πρόστιμο αν ο τιμωρηθείς δεν έχει ελληνικό ΑΦΜ
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακάλυψε την... πυρίτιδα του τραστ των εργολάβων μετά από 20 χρόνια.
Χρειάστηκε βέβαια συνδρομή εκ των έσω και την έλαβε απλόχερα από την Τεχνική Ολυμπιακή της οικογένειας Στέγγου η οποία στα ξέφρενο πάρτι του 1999 άντλησε αμύθητα ποσά από το Χρηματιστήριο τα οποία έγιναν στάχτη.
Βέβαια η τεχνική Ολυμπιακή εξασφάλισε ασυλία αλλά ο κλάδος ετοιμάζεται για απόλυτη διάλυση καθώς η πλειονότητα των εταιριών βρίσκεται υπό καθεστώς κατάρρευσης ενώ πλήθος εμπλεκόμενων στο τραστ έχουν πτωχεύσει.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή ευρήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν για παράδειγμα έφτασε στην άκρη του νήματος του στησίματος επί χρόνια διαγωνισμών είτε μέσω του περίφημου μαθηματικού όπου υπήρχαν οι λαγοί που έφτιαχναν τις προσφορές για να πάρει το έργο αυτός που είχαν προσυμφωνήσει και να μην μπορεί να μπει τρίτος στο παιγνίδι.
Βέβαια η συμμετοχή των εμπλεκόμενων σε αυτές τις πρακτικές μένει να διαπιστωθεί αν περιλάμβανε ανταλλαγές έργων ή και αμοιβές σε μετρητά όπως ακουγόταν.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πως ακριβώς θα τιμωρηθούν οι εταιρίες που σήμερα έχουν βάλει λουκέτο ή ξένες εταιρίες που μπορεί να έχουν πάψει να έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα καθώς το αθάνατο ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει κανένα πρόστιμο αν ο τιμωρηθείς δεν έχει ΑΦΜ στην Ελλάδα.
Ένα είναι βέβαιο.
Πως η ΕΡΓΑΣ για παράδειγμα του κ. Μπατατούδη δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα με τα πρόστιμα γιατί απλά έχει βάλει λουκέτο.
Ούτε και ο ιδιοκτήτης της κύριος Μπατατούδης που παρά τα ζητήματα που έχει από το παρελθόν βρίσκεται στην Ελλάδα και όπως λέει η αγορά των κατασκευών έχει έντονη δραστηριότητα άγνωστο μέσω ποιων εταιρικών διαδρομών και με ποιο τρόπο.
Υπό αυτά τα δεδομένα αναμένεται με ενδιαφέρον αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα κλείσει την υπόθεση με χάδια ή αν θα νομοθετήσει η κυβέρνηση για να λυθεί το ζήτημα.
Μπορεί βέβαια να βγάλει και απόφαση η οποία θα πέσει στα δικαστήρια που σημαίνει δεν έκανε τη δουλειά της ακριβώς όπως έπρεπε.
Τι σημαίνει αυτό;
Πολύ απλά μπορεί να συμβεί ότι έγινε με τα κοτόπουλα και τις πτηνοτροφικές εταιρίες που έφαγαν τεράστια πρόστιμα τα οποία κατέρρευσαν στα δικαστήρια.
Για παράδειγμα από πρόστιμο 12.409.620 ευρώ που είχε επιβάλλει το καλοκαίρι του 2014 η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων στα δικαστήρια έγινε 1,6 εκ Ευρώ και πρόστιμο 8.562.021 ευρώ στη Νιτσιάκος μειώθηκε στις 1,1 εκ Ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης