Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ στην αγορά των επενδύσεων έφτιαξε η κυβέρνηση - Βάζει φόρο στο κεφάλαιο και όχι στην απόδοση

ΕΝΦΙΑ στην αγορά των επενδύσεων έφτιαξε η κυβέρνηση - Βάζει φόρο στο κεφάλαιο και όχι στην απόδοση
Θα προκύπτει φόρος για τα ρευστά διαθέσιμα που διατηρείται για κάθε μετοχικό ή ομολογιακό ή σταθερού εισοδήματος αμοιβαίο κεφάλαιο για να είναι σε θέση ο διαχειριστής να πληρώσει τον μεριδιούχο που κάνει εξαγορά
Ένα νέο ΕΝΦΙΑ στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, στις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και στις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων ανακάλυψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στην προσπάθεια της να βρει έσοδα καταστρέφει την αγορά των συλλογικών επενδύσεων και τη ίδια στιγμή στραγγαλίζει τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.
Στέλεχος αμοιβαίου κεφαλαίου είπε στο bankingnews ότι το παράλογο στην υπόθεση είναι ότι η εφαρμογή του φόρου έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους έτσι το κόστος θα επιβαρύνει τους μεριδιούχους που παραμένουν στην αγορά και θα πληρώσουν την αναλογία του φόρου γι αυτούς που προχώρησαν σε εξαγορά μεριδίων τις προηγούμενες ημέρες και μήνες.
Το επόμενο πρόβλημα που δημιουργείται και φθάνει στα όρια του παραλόγου είναι ότι θα προκύπτει φόρος για τα ρευστά διαθέσιμα που διατηρείται για κάθε μετοχικό ή ομολογιακό ή σταθερού εισοδήματος αμοιβαίο κεφάλαιο για να είναι σε θέση ο διαχειριστής να πληρώσει τον μεριδιούχο που κάνει εξαγορά.
Το πιο παράδοξο είναι ότι ο φόρος θα καταβληθεί από το κεφάλαιο του επενδυτή και όχι από τα κέρδη της επένδυσης.
Παράδειγμα ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με μηδενική ετήσια απόδοση σε ένα χρόνο δηλαδή δεν έχει κέρδος ο φόρος θα καταβληθεί από το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης.
Έτσι ο επενδυτής θα χάνει μέρος του κεφαλαίου με τη νέα φορολογική πολιτική.
Έτσι επιβλήθηκε ένα καινούργιο χαράτσι στο κεφάλαιο.
Σήμερα το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ και η προσδοκία της κυβέρνησης είναι να εισπράξει φόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Η προσδοκία του οικονομικού επιτελείου μπορεί όμως να διαψευσθεί αν αποχωρήσουν κεφάλαια από την αγορά των συλλογικών επενδύσεων.
Για χαριστική βολή στις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων κάνει λόγο στέλεχος εταιρείας καθώς ο συντελεστής φορολόγησης επταπλασιάστηκε και υπολογίζεται στο ενεργητικό της εταιρείας.
Στην πράξη τους απαγορεύει να διατηρούν ρευστότητα στο ταμείο τους διότι ο φόρος που επιβλήθηκε είναι υψηλότερος από το έσοδο που φέρνει η κατάθεση των χρημάτων.
Η διοίκηση της εταιρείας πλέον πρέπει να καλύπτει μία διαφορά ανάμεσα στην κατάθεση και στο φόρο που φθάνει στο 0,25 της μονάδας.
Έτσι καθιστά ζημιογόνα τη διακράτηση ρευστότητας η οποία υπάρχει στο συρτάρι της εταιρείας για να εκμεταλλευθεί τυχόν ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν στην αγορά ακινήτων.
Με τη νέα φορολογική πολιτική του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί υποχρεωτικά τις ΑΕΕΑΠ σε δανεισμό για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Οι διοικήσεις των εταιρειών εξετάσουν την μεταφορά της έδρας σε μία ευρωπαϊκή χώρα με καλύτερο φορολογικό καθεστώς.
Οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων θα αποφασίσουν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων την επιστροφή κεφαλαίου διότι τα διαθέσιμα κεφάλαια τους θα δημιουργήσουν ζημιά στην εταιρεία αν διακρατηθούν.
Είναι πρωτοφανές έλεγε στέλεχος εταιρείας τα ταμειακά διαθέσιμα να επιφέρουν κόστος.
Η εισηγμένη εταιρεία Grivalia Properties θα κάνει επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους και το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ.
Με βάση το αριθμό των μετοχών το ύψος της επιστροφής κεφαλαίου θα προσεγγίζει το 1 ευρώ.
Ανάλογη τακτική θα ακολουθήσει και η Εθνική Πανγαία η οποία διαθέτει κεφάλαια ύψους 65 εκατ. ευρώ.
Τέλος να σημειωθεί ότι η επιθετική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στην αγορά των συλλογικών επενδύσεων και στις επιχειρήσεις διαχείρισης ακινήτων το μόνο που θα επιφέρει είναι η συρρίκνωση τους.
Ειδικότερα στην αγορά α ακινήτων θα αποτρέψει όσους σχεδίαζαν να δημιουργήσουν μια ΑΕΕΑΠ με το νέο καθεστώς φορολογίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης