Τελευταία Νέα
Διεθνή

Riksbank: Δεν είναι εύκολο να είναι κανείς κεντρικός τραπεζίτης - Πρέπει να τα βάλει και με «ενοχλητικούς γείτονες»

Riksbank: Δεν είναι εύκολο να είναι κανείς κεντρικός τραπεζίτης - Πρέπει να τα βάλει και με «ενοχλητικούς γείτονες»
Η άσκηση της νομισματικής πολιτικής τώρα δικαίως θεωρείται ως κάθε άλλο παρά εύκολη
Δεν είναι εύκολο να είναι κανείς κεντρικός τραπεζίτης.
Αυτό είναι το μήνυμα από την Cecelia Skingsley, την αναπληρώτρια διοικήτρια στην κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, τη Riksbank.
Η κα Skingsley, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη χώρα της, ανέφερε ότι είναι ανήσυχη ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει το «μαγικό άγγιγμα» τους.
Πριν από δέκα χρόνια, η νομισματική πολιτική θεωρήθηκε ότι είναι μια σχετικά απλή διαχείριση.
Θεωρήθηκε ότι ουσιαστικά όλες οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να κάνουμε αυτό που έπρεπε έτσι ώστε ο πληθωρισμός να κινείται κοντά στο στόχο κατά την ίδια στιγμή που η παραγωγή και η απασχόληση αναπτύσσεται με ικανοποιητικό τρόπο.
Η κατάσταση σήμερα όμως είναι διαφορετική.
Η άσκηση της νομισματικής πολιτικής τώρα δικαίως θεωρείται ως κάθε άλλο παρά εύκολη, τόσο από τους εκπροσώπους των κεντρικών τραπεζών όσο και εκείνους των οικονομικών αναλυτών.
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν βοηθά η μία την άλλη. Είναι σαν ενοχλητικοί γείτονες, αναφέρει χαρακτηριστικά η Skingsley.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι τα πραγματικά επιτόκια παγκοσμίως είναι πολύ χαμηλά και ότι η νομισματική πολιτική είναι πολύ επεκτατική.
Και οι δύο από αυτούς τους παράγοντες έχουν θέσει περιορισμούς στους οποίους η νομισματική πολιτική δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί.
Η κ Skingsley επίσης δεν αποκλείει τη χρήση των "χρημάτων από το ελικόπτερο".
Εν συντομία, αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα, με διάφορους τρόπους, μεταφέρει περισσότερο ή λιγότερο άμεσα χρήματα στους φορείς της οικονομίας.
Ένας τρόπος είναι να αυξήσει κανείς τις δημόσιες δαπάνες ή να μειώσει τους φόρους.
Φυσικά, υπάρχουν μια σειρά από πρακτικές και νομικές προκλήσεις που συνδέονται με αυτό, όπως η ενσωμάτωση αυτών των μέτρων σε ένα λειτουργικό πλαίσιο άσκησης νομισματικής πολιτικής και διασφάλισης της κατάλληλης κατανομής των ευθυνών μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης ή του κοινοβουλίου, κατέληξε η Skingsley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης